Vánoční svátky na ČT: Pravý rytíř, Prázdniny v Římě či Domácí péče

Jako výsostně klukovskou pohádku, která bude nejvíc bavit ženské publikum, popisují tvůrci letošní štědrovečerní pohádku. Vedle Pravého rytíře diváci uvidí o svátcích ještě další tři pohádkové premiéry, včetně jedné pro neslyšící. Z filmových novinek zakusí například oceňovanou Domácí péči nebo milostné drama Lídy Baarové. Přichystán je také balík artových hudebních dárků.

Upoutávka: Vánoce 2016 na ČT (zdroj: ČT24)

Čtyři pohádkové premiéry

I letos platí, že vánoční svátky – pohádek čas. Vedle už známých příběhů tak ČT opět uvede i pohádky v premiéře. A to hned čtyři.

Na Štědrý den uvidí diváci Pravého rytíře, který hledá cestu nejen ke starostlivému otci, ale i ke štěstí. Jeho příběh natočil Martin Dolenský s herci Lucií Černou, Janem Komínkem či Lukášem Vaculíkem. 

Neděle 25. prosince přinese Radost – tak se totiž jmenuje Slíbená princezna ve stejnojmenné pohádce, jež vznikla v režii Ivana Pokorného a na motivy příběhu o Zlatovlásce. Tři úkoly čekají na Jana Cinu v roli Jiříka. A hrdinové pohádkové premiéry 26. prosince budou potřebovat Zázračný nos. Princezna Diana se bude muset v režii Stanislava Párnického zbavit dlouhého nosu, aby našla lásku a štěstí.

I letos Česká televize odvysílá pohádku pro sluchově handicapované děti, v níž hrají neslyšící herci ve znakovém jazyce. Vypráví o Nepovedeném čertovi. Narodí se totiž blonďatý a modrooký. 

Filmové premiéry

Svátky jsou také příležitostí k uvedení televizních premiér filmů. Diváci mohou na ČT1 vidět kritiky oceňovaný film Domácí péče. Dojemně humorný debut Slávka Horáka je 1. ledna seznámí s obětavou pečovatelkou Vlastou (Alena Mihulová) a jejím manželem Laďou (Bolek Polívka). Oprášenou klasikou pak bude premiéra digitálně restaurovaného Barona Prášila, jehož notně přibarvené historky zaznamenal Karel Zeman už v roce 1961.

Upoutávka: Film o Lídě Baarové (zdroj: ČT24)

Z tuzemské produkce se divákům ČT poprvé představí Lída Baarová v dramatu inspirovaném vztahem této herečky s nacistickým ministrem propagandy Goebbelsem. Podle scénáře Ivana Hubače jej natočil režisér Filip Renč. Na programu je film 8. ledna.

Divoký západ i romantika

Ze zahraničí se o adventu na české obrazovky chystají dvě francouzské herecké legendy. Louis de Funes se připomene například v  „gastrokomediích“ Křidýlko nebo stehýnko či Grand restaurant pana Septima. Jean-Paul Belmondo se mimo jiné převtělí do Muže z Acapulca, z Ria i Hongkongu. Jeho divoké kousky doplní Divoký západ. Z programu Česká televize vykope westernové poklady s Burtem Lancesterm nebo Gregorym Peckem.

Ženy, které si přejí pod stromek více romantiky, ji pak dostanou hned v několika klasických romantických snímcích, jako jsou Prázdniny v Římě, Snídaně u Tiffanyho nebo Nebožtíci přejí lásce. Z novějších titulů se na obrazovky dostane opulentní adaptace románu Davida Mitchella Atlas mraků či dánské drama nominované na Oscara Hon.

Artové hudební dárky

ČT art zabalila opět pod televizní stromek hudební dárky – od klasiky přes balet až po pop. Řadu z nich v českotelevizní premiéře. Takovými pořady jsou třeba recitál Luciana Pavarottiho, koncertní dokument o neošansoniérce Zaz, v němž se objeví i záběry z jejího vystoupení na Colours of Ostrava, či záznam z newyorského koncertu Tonyho Bennetta a Lady Gaga.

Českou scénu zastoupí například recitál Pavla Šporcla, jehož program je věnovaný houslovým legendám, galakoncert hudebníků spojených s Ostravou a tradičně i přímý přenos Novoročního koncertu České filharmonie. Hudební program doplní muzikálové melodie, například od A. L. Webera – legendární Cats a pokračování Fantoma opery s názvem Láska nikdy neumírá.

Na Déčku oslaví Vánoce

…Pat a Mat, Krtek i Žížalíci, Medvídek Pú zase popřeje krásný nový rok. A ani letos nebude chybět interaktivní adventní kalendář, jejž tentokrát ilustrátor Martin Sodomka pojal jako předvánoční nádraží. Přístupný bude na internetu od 1. prosince do konce ledna. 

Vánoční díl Žížaláků
Zdroj: ČT

Silvestrovské veselí

…obstarají opět silvestrovské speciály osvědčených pořadů: 168 hodin, Zázraky přírody a Všechnopárty. Doplní je předpůlnoční hodina plná historek Do roka a do dna a popůlnoční zábava U muziky na silvestra.