Pět tisíc opuštěných dětí napsalo Ježíškovi. Přejí si kytaru nebo brusle

Dárky pro opuštěné děti (zdroj: ČT24)

Projekt s názvem Daruj hračku chce letos už podvacáté splnit přání pěti tisícům dětí ze zhruba sedmdesáti domovů. Společnost, která akci organizuje, podporuje různě postižené a opuštěné děti, ale i dospělé. Každoročně jim splní přání za několik milionů korun.

Mezi dárky, které si děti přejí, nechybí kytara, brusle na led nebo plyšový pes. Lidé, kteří chtějí udělat ostatním radost, mohou jednotlivá přání splnit prostřednictvím internetových stránek.

S kompletací dárků pomáhá řada dobrovolníků, ale i lidé s handicapem. Pavel Bek z Havlíčkova Brodu je například od dětství po mozkové obrně a sám vyrůstal po ústavech sociální péče. Teď jako manažer na vozíčku dělá radost ostatním: „Baví mě to a má to pro mě i nějaký smysl.“

Do skladu v Jihlavě přišli pomoci i studenti místní střední školy, kteří jsou kvůli tomu uvolnění z výuky. Dobrovolníci jsou opravdu potřeba. Společnost GLS Jihlava, která distribuci dárků zdarma zajišťuje, jich jen za první čtyři dny přepravila půl tuny. „Po zkušenostech z minulého roku je to sotva deset procent,“ řekl ČT ředitel GLS Jihlava Pavel Včela.

Ředitelé dětských domovů a ústavů z Česka si dárky přeberou 20. prosince na slavnostním večeru v Havlíčkově Brodě. Za dvacet let, kdy projekt funguje, už dárek dostalo 42 tisíc dětí ze 136 domovů. 

Vánoční dárek
Zdroj: Jeremy Maude/Isifa/Rex Features

Posílat vánoční dárky do dětských domovů mohou lidé například i pomocí projektu Strom splněných přání, který pořádá organizace Dejme dětem šanci.