Vrah knihovnice z Horní Břízy neuspěl se stížností, nastoupí do zabezpečovací detence

Psychicky nemocný muž, který loni v květnu ubodal knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku, musí nastoupit do zabezpečovací detence. Pravomocně o tom rozhodl Vrchní soud v Praze. Muž je v současnosti v psychiatrické léčebně v Dobřanech. Informaci ČT potvrdil mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Do detence muže poslal soud už letos v únoru, později ale nadřízený soud nepravomocné rozhodnutí zrušil a vrátil k novému projednání. Krajský soud v Plzni si proto nechal vypracovat nový posudek, na jehož základě muže opět poslal do detence. To nyní potvrdil i nadřízený soud.

Vlastislav Ajgl usmrtil knihovnici loni 25. května. Se ženou se nejdříve zamkl v budově a požadoval po ní, aby zavolala televizní štáb. Poté ženu ubodal kuchyňským nožem. Policie ho později dopadla v nedaleké ubytovně.

Znalci, kteří posuzovali stav muže, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Konkrétně že trpí paranoidní schizofrenií. Státní zástupce proto zastavil trestní stíhání a navrhl umístění do detence, což je psychiatrické zařízení uvnitř vězení.

Soud si později nechal vypracovat další posudek, který ukázal, že muž trpí smíšenou poruchou osobnosti, nejde ale o duševní chorobu. Soud později nařídil vypracování dalšího posudku z oboru psychiatrie a z klinické psychologie. Ten potvrdil původní posudek, tedy že muž trpí paranoidní schizofrenií.

Na základě nejnovějšího posudku Krajský soud v Plzni letos v říjnu na veřejném jednání rozhodl, že muž patří do zabezpečovací detence. S rozhodnutím ale obžalovaný nesouhlasil a na místě proti němu podal stížnosti. Té vrchní soud nevyhověl a muže tak čeká přesun do ústavu se zvláštní ostrahou.