17. listopadu se bude vzpomínat i protestovat, v Praze se koná přes dvacet akcí

Události 17. listopadu roku 1989 i 1939 si lidé připomenou na řadě míst po celém Česku. Bude se vzpomínat a oslavovat, ale také protestovat. Akce plánují odpůrci i příznivci prezidenta, aktivisté bojující proti rasismu i protiislámské iniciativy. Nejvíce událostí se koná na tradičních místech spjatých se sametovou revolucí – na Národní třídě, Václavském náměstí a Albertově.

On-line přenos

Oslavy 17. listopadu

  • 20:09

    Dnešní on-line přenos končí. Děkujeme za jeho sledování.

  • 19:45

    Podle policie se rozchází účastníci většiny oznámených shromáždění. Oslavy stále pokračují na Národní třídě a Václavském náměstí.

  • 19:38

    Cenu Arnošta z Pardubic dnes poprvé u příležitosti oslav výročí 17. listopadu předala Univerzita Karlova. Ocenění za vynikajícího vyučujícího a vzdělávací počiny získal filozof Jan Sokol.

Na Albertově od 12 hodin vystoupí rektoři Karlovy a Masarykovy univerzity Tomáš Zima a Mikuláš Bek, politik Petr Pithart, zástupci studentské komory Rady vysokých škol a studentů UK. Od 15 do 22 hodin budou na Albertově hrát studentské kapely, odpolední program v menze bude patřit diskusím o demokracii a roli nezávislých médií. Celodenní program organizuje studentská část Akademického senátu UK a studentské spolky.

Oslava pod názvem Korzo Národní bude na Národní třídě probíhat od 13 až do 22 hodin. Součástí bude kromě pietních aktů také pouliční umění, divadlo pro děti, hudba, výstava, návštěvy budov a další. „Velkou pouliční oslavou poděkujeme všem, kteří se před 27 lety zasloužili o naši svobodu, i těm, kteří s ní dnes umí zodpovědně naložit. Sami jsme revoluci nezažili, ale uvědomujeme si, že díky ní dnes můžeme svobodě studovat, cestovat, pracovat a žít,“ uvedli organizátoři, kterými jsou studenti několika pražských vysokých škol. 

Na Hradčanském náměstí začne ve 14 hodin akce Nezapomínáme organizovaná iniciativou Proti projevům nenávisti. Pořadatelé chtějí připomenout výročí dvou významných historických listopadů, ale také demonstrovat proti politice Hradu. „To, že během čínské návštěvy prezidenta v ČR bylo zakazováno lidem projevovat názor, vazalský dopis Číně, zakazování členovi vlády scházet se s duchovním – to vše jsou věci, které nás znepokojují,“ uvedl svolavatel Jan Cemper. S projevy vystoupí Martin C. Putna, Jiřina Šiklová či Daniel Kroupa. Z Hradčan se účastníci vydají na Václavské náměstí, kde se připojí ke Koncertu pro budoucnost.

Netradiční oslavu 17. listopadu nabídne pátý ročník Sametového posvícení na Kampě. Satirický průvod masek, které se „hravě a inteligentně vyjadřují k současným společenským problémům“, začne ve 14:30, poté vyrazí z Kampy přes Karlův most a Národní třídu na Václavské náměstí. Účastníci potáhnou Prahou alegorický vůz s trojhlavou bestií, která bude mít hlavy hyeny, lva a prasete.

Na Václavském náměstí začne v 16 hodin Koncert pro budoucnost, na němž vystoupí řada hudebníků, jako Michal Hrůza, Laura a její tygři, Matěj Ruppert, Jaroslav Hutka, Barbora Poláková a další, i řečníků, například Olga Sommerová, Tomáš Halík, Mikuláš Bek, Jiří Menzel, Bolek Polívka, Marek Wollner, Mikuláš a Daniel Kroupovi, Dagmar a Ivan Havlovi nebo Dan Přibáň.

Součástí je také happening Občanský budíček, při němž by se v půl osmé večer měly rozeznít tisíce budíků. „Chceme symbolicky probudit občanskou společnost k tomu, aby se zasazovala o obranu demokratických hodnot a principů. Chceme vyzvat společnost, aby se více zapojovala do občanského a politického života, aby byla schopná a ochotná za tyto hodnoty a principy bojovat,“ řekl jeden z organizátorů Václav Němec. Akci pořádají iniciativy Vraťte nám stát! a Kroměřížská výzva.

Lidský řetěz vznikne od 16:30 hodin mezi Národní třídou a Újezdem, v 17 hodin účastníci zapálí na Národní třídě svíčky. Akci, která má připomenout boj za svobodu a oběti komunismu, pořádá iniciativa Bezkomunistů.cz.

Za Zemana i proti němu

Řada ohlášených akcí se spíše než výročí 17. listopadu věnuje nesouhlasu se současným děním. Ve Vrchlického sadech před hlavním nádražím se od 10 hodin setkají příznivci iniciativy Ne rasismu! na akci Nacionalismus není alternativa. „Přineseme do veřejného prostoru téma solidarity bez hranic a kritiku nacionalismu politického mainstreamu,“ uvedli pořadatelé. Od nádraží se vydají přes centrum až na Jungmannovo náměstí.

Na náměstí Jana Palacha se pět minut před polednem sejdou odpůrci islámu. Akci nazvanou „Demonstrace na obranu skutečné demokracie proti nikým nevoleným elitám“ pořádá spolek Domov s Blokem proti islamizaci.

Shromáždění „Na podporu pana prezidenta Miloše Zemana a podporu vlastenců“ začne ve 14 hodin v Letenských sadech. „Demonstrace není organizována žádnou politickou stranou. Neomezujeme se pouze na kritiku, ale nabízí i řešení. Akcentuje hodnoty prověřené generacemi našich předků,“ napsali v pozvánce pořadatelé.