Policie se připravuje na oslavy 17. listopadu. Nechce opakovat chyby z loňska

V některých částech Prahy proběhne více akcí najednou (zdroj: ČT24)

Policie se připravuje na oslavy svátku 17. listopadu. Ministr vnitra vyzval jejího prezidenta, aby muži zákona případné střety a konfliktní situace správně zaznamenali a v co nejkratší době informovali veřejnost. Lepší komunikace má zabránit kritice, která se na policisty snesla před rokem. Zatím nejvíc akcí je nahlášeno v Praze. V hlavním městě jich proběhne kolem třiceti.

Před rokem se při oslavách výročí sametové revoluce v Praze dostala policie do střetu se studenty. Policejní prezident se policistů zastal, stejně jako premiér. Někteří další politici a veřejnost však tak jednotní nebyli. Letos má těmto dohadům zabránit změna v taktice policie.

„17. listopad i díky událostem, které hýbou politickou scénou, může být hektičtější a vyhrocenější,“ míní ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Lepší a rychlejší komunikace s veřejností

Policie má hlavně lépe komunikovat s veřejností. Ministr vnitra už o tom mluvil s policejním prezidentem. „Požádal jsem ho o to, aby všechny zákroky policie byly detailně zdokumentovány, aby vyhodnocení záběrů bylo rychlé, aby veřejnost dostala odpověď na otázky ne v řádu dní, ale hodin,“ řekl Chovanec.

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška je názorová různorodost společnosti větší než v minulých letech. Nechce proto podcenit přípravy. „Cílem, ale i úlohou policie je zajistit důstojný průběh shromáždění, aby každý z účastníků mohl využít svého práva pokojně se shromažďovat a vyjadřovat názory,“ uvedl Vondrášek.

V Praze nasadí kolem tisíce policistů

Do Prahy se za týden sjedou policisté z regionů. Nasazeno by jich mělo být kolem tisíce. Policie má zmapovaná místa, kde by mohlo dojít k případným konfliktům. Například na Klárově bude probíhat shromáždění „Demokracie nezvítězí“, zároveň tudy vede i cesta průvodu „Nezapomínáme“. Průvod bude dále pokračovat přes Mánesův most a náměstí Jana Palacha, kde proběhne akce „Hrozba islamizace ČR“ pořádaná Blokem proti islamizaci a Domovem. Magistrát původně pochod „Nezapomínáme“ zakázal, ale soud nakonec rozhodl, že může proběhnout.

Na Václavském náměstí a v jeho blízkém okolí bude také v jeden čas probíhat nejméně pět shromáždění. Před rokem bylo ohlášených akcí v Praze o deset méně. Při nich policisté na služebny předvedli téměř dvacítku osob.