Herman by měl podle Zemana odejít z vlády, poškodil prý české zájmy

Podle prezidenta Miloše Zemana by měl lidovecký ministr kultury Daniel Herman odejít z vlády. V rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že ministr poškodil české zájmy. Herman přijal na ministerstvu dalajlamu, Česko má přitom uzavřené strategické partnerství s Čínou. Ministra k rezignaci už dříve vyzval šéf KSČM Vojtěch Filip.

Zeman mimo jiné prohlásil, že Herman „poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného“. 

Prezident se v úterý sejde s premiérem Sobotkou kvůli avizovaným změnám ve vládě. Zeman nevylučuje, že s ním bude mluvit i o případném odchodu Hermana z vlády. „Respektuju právo pana prezidenta vyslovit svůj názor a děkuju mu za to, že svými výroky a postoji jenom potvrzuje pravdivost mých slov,“ reagoval na Zemanovu kritiku Herman.  

Ministr kultury přijal dalajlamu na svém ministerstvu, ačkoliv podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka byla na vládě dohoda, že se tibetský duchovní oficiálně přijímat nemá. Herman ale takovou dohodu odmítal.  

Ministerské rošády: ČSSD možná vymění Dienstbiera, Zeman chce odchod Hermana (zdroj: ČT24)

Prezident také v rozhovoru obvinil ministra kultury ze lži. Podle Zemana není pravdou, že by Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlamou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání. Herman to uvedl s tím, že to slyšeli i dva svědci.  

Podobně se na adresu Hermana už dříve vyjádřil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj je zřejmé, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) lhal, když tvrdil, že Brady vyznamenání dostat měl a Hrad ho na poslední chvíli vyškrtl. Filip proto vyzval Hermana k rezignaci. To Herman odmítl s tím, že se chtějí komunisté jen zviditelnit po neúspěchu v podzimních volbách. 

Oslava 28. října na Staroměstském náměstí
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Herman v reakci na Zemanova slova odmítl, že by v žádosti o vyznamenání Jiřího Bradyho vzešla iniciativa z jeho strany. „Příbuzenský vztah vůbec v celé záležitosti nehrál roli, protože jsem se pouze připojil k iniciativě, která vzešla z Nového Města na Moravě a v Poslanecké sněmovně z klubu ČSSD od pana poslance Karla Černého. Dopis, kterým jsem se k návrhu připojil, vznikl na základě podnětu šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, že by bylo vhodné, abych se ještě k té nominaci přihlásil,“ uvedl Herman.

Neudělení státního vyznamenání Bradymu vyvolalo kritiku části politické scény, veřejnosti i představitelů společenského a kulturního života. Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřišli 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) zorganizoval alternativní akci na Staroměstském náměstí. „Byla to docela vhodná záminka, aby byla zahájena předvolební kampaň jak parlamentní, tak prezidentská,“ komentoval shromáždění na Staroměstském náměstí prezident.