Cerhenice postavily z dotací středočeské Beverly Hills. Povolební změna by mohla utrácení zastavit

Starosta obce Semerád provázanost s krajem odmítá (zdroj: ČT24)

Po sobotních výsledcích voleb do krajských zastupitelstev se začnou přepisovat příběhy řady obcí v České republice. Některé budou zřejmě muset změnit svou finanční politiku a nakládání s penězi. Například středočeské Cerhenice. ČSSD v nich získala rovných 40 procent hlasů.

Cerhenice si za poslední roky vysloužily řadu přezdívek – třeba „středočeské Beverly Hills“ nebo „protekční zapadákov“. Městys totiž vede v rozvoji, investicích i servisu pro místní obyvatele.

Peníze na rozvoj obec bere z evropských a krajských dotací. „Nemáme žádné významné podnikatele, kteří by nám přispívali do obecního rozpočtu. Takže si snažíme pomoct sami prostřednictvím dotací,“ řekl starosta Cerhenic Marek Semerád.

Za peníze od kraje obec postavila dvě rozhledny nebo dobíjecí stanici na elektromobily

Ze získaných peněz už obec opravila kostel, silnici a chodníky. Několikrát rekonstruovala i školu. Nechybí tam ani nové zastávky, bezplatný automat na vodu a sodovku a hned dvě rozhledny. Pro majitele elektromobilů dokonce Cerhenice zřídily dobíjecí stanici – přestože nikdo z jejich obyvatel ekologický vůz nevlastní. V současnosti v městysu probíhají intenzivní opravy hřbitovní zdi.

Za opakované získání krajských dotací je starosta Marek Semerád často terčem kritiky. Zejména proto, že jako sociální demokrat zastává také post náměstka středočeského hejtmana.

„Pravděpodobnost, že obec dostane dotaci, je asi jedna ku tisíci. Protože je Cerhenice získávají opakovaně každý rok nejen z fondů, ale i z individuálních žádostí, je zřejmé, že to souvisí s provázáním s vedením kraje,“ řekla bývalá starostka obce Chýně, zastupitelka Středočeského kraje a místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová.

Zda Cerhenice dostávaly krajské dotace oprávněně, se ukáže v nadcházejících letech. ČSSD totiž ve volbách do Středočeského kraje propadla na třetí místo za hnutí ANO 2011 a Starosty a nezávislé.