Práce komise k reorganizaci policie se protahuje. Chce znovu vyslýchat

Události: Komise k reformě policie chce znovu vyslýchat (zdroj: ČT24)

Poslanecká komise k reorganizaci policie výsledky své práce do konce října nepředloží. Plánuje totiž znovu vyslechnout některé svědky. Její předseda Pavel Blažek (ODS) proto žádá sněmovnu o prodloužení termínu do konce roku. Členové komise chtějí ještě jednou mluvit hlavně s olomouckými žalobci a zřejmě i s bývalým šéfem ostravské ÚOOZ Jiřím Komárkem. Olomoucké žalobce, kteří od začátku policejní reformu kritizovali, nově prověřuje i Nejvyšší státní zastupitelství.

Členové vyšetřovací komise chtějí znovu mluvit s vrchním olomoucký žalobcem Ivo Ištvanem, jeho náměstkem Pavlem Komárem a zřejmě i Jiřím Komárkem.

„Mě třeba nenapadlo, že nám někteří státní zástupci z Olomouce a bývalí policisté budou říkat nepravdu a my budeme muset prověřit, zdali nám tu nepravdu říkali úmyslně nebo nevědomky,“ vysvětlil Blažek.

Klam s SMS zprávou

Podle předsedy komise měla trojice klamat veřejnost konstrukcí s SMS zprávou. Ta podle jejich původní verze měla varovat syna vlivného olomouckého podnikatele před razií policie. V minulých týdnech ale některá média tvrdila, že klíčová zpráva nebyla příchozí, ale od podnikatele odešla.

„Já bych to nekomentoval a počkal bych, až to bude prověřeno. Už jsem slyšel hodně spekulací,“ uvedl k pochybnostem o SMS zprávě bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

S žádostí o prodloužení mandátu komise musí přijít její předseda na plénum. Poslanci o ní budou hlasovat na říjnové schůzi sněmovny, která by měla začít 18. října.„Vzhledem k novým skutečnostem, které vyšly najevo, to pokládám za rozumný a oprávněný požadavek,“ staví se k žádosti o prodloužení termínu předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Komise zasedla už sedmkrát, poprvé vyslýchala na konci července. Před poslanci hovořili současní i bývalí policisté, státní zástupci nebo členové vlády. Do konce roku má předstoupit ještě ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a na vlastní žádost i bývalý šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek.

Komise k reorganizaci policie
Zdroj: ČT24

Rozhovor Tuhého spustil další vyšetřování

Napjatá situace mezi policisty a některými žalobci má další následek. Olomoucké žalobce, kteří od začátku policejní reformu kritizovali, prověřuje nově i Nejvyšší státní zastupitelství. Důvodem je rozhovor policejního prezidenta Tomáše Tuhého pro sobotní Právo, v němž šéf policie nařkl olomoucké žalobce z neoprávněného prověřování své osoby.

„Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vedlo rok a půl nějaké řízení, ve kterém jsem měl figurovat jako podezřelý. A je velmi zvláštní, že se někdo může takovým příběhem takto intenzivně zabývat na základě vykonstruovaných faktů a nepravdivých údajů,“ řekl Tuhý Právu.

„Pavel Zeman nařídil vykonat dohled nad postupem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ve věci úniků informací v kauze údajných manipulací s IT zakázkami,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.