Vrtule nad Náměští. Vojenské cvičení Ample Strike míří do hlavní fáze

Reportáž: Do Náměšti přiletěly cvičit vrtulníky (zdroj: ČT24)

Na leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou přiletěla podstatná část letounů a vrtulníků, které se zúčastní mezinárodního cvičení Ample Strike 2016. Manévry sedmnácti členských a partnerských států Severoatlantické aliance začaly na konci srpna a vůbec poprvé se jich účastní i příslušníci aktivních záloh.

Cvičení Ample Strike 2016 navazuje na tradici mezinárodních cvičení Flying Rhino, Ramstein Rover a Ample Strike, která byla u náměšťské základny organizována v letech 2003 až 2015. I nyní sídlí štáb cvičení na náměšťské základně a cílem vojenského soustředění, kterého se zúčastní 1500 vojáků, je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek.

Letová část se uskuteční od 5. do 16. září, už krátce po poledni na letiště v Náměšti dosedla trojice proudových bombardérů a bitevníků Su22 polských vzdušných sil. Nejrušnější provoz vojenských letadel se dá nad územím České republiky očekávat v následujících čtrnácti dnech.

Operace Ample Strike ze vzduchu podpoří celkem tři desítky letounů a vrtulníků. Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá.

Ne základnám se ozvala

Iniciativa Ne základnám, která vešla dříve ve známost odporem k plánované výstavbě americké radarové základny v Brdech, tvrdí, že nynější cvičení Ample Strike 2016 je nezákonné a uvádí, že ho neprojednala sněmovna. Armáda odmítá, že by cvičení nebylo legální. „O legálnosti cvičení Ample Strike 2016 nemůže být pochyb. Podstatné je rozhodnutí vlády,“ uvedla minulý týden Jolana Fedorková z tiskového oddělení generálního štábu.

O cvičení mají každoročně velký zájem i fandové letecké techniky a fotografové z celé Evropy. Takzvaní spotteři se kolem plotů náměšťské vojenské základny pohybovali i nyní. „Pokud nebude docházet k narušování vojenského majetku, to znamená plotů, nebudeme nijak zasahovat,“ dodal tiskový mluvčí cvičení Ample Strike 2016 Tomáš Maruščák.