Změny v policii startují v pondělí. Podle Zemana bylo chybou, že o nich nevěděli žalobci

Zeman: Policejní reforma se měla včas řešit se žalobci (zdroj: ČT24)

V pondělí začíná v Česku fungovat Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její vznik ale vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které dokonce hrozilo odchodem z vlády. Ke kritikům reformy se v neděli připojil i prezident Miloš Zeman, podle kterého bylo chybou, že nebyla včas konzultována se stáními zástupci. Uvedl to v rozhovoru pro Blesk.cz. Prezident naopak ocenil obnovení finanční policie.

„Já bych si samozřejmě přál, aby se zvýšila četnost případů, které budou vyšetřovány,“ řekl prezident na otázku, co od reformy policie očekává. Připomněl, že vyzval k přenesení sporu o plánované sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru z politické roviny do odborné. „To znamená nechat to na dialogu policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce,“ dodal prezident.

Není si ovšem jist dosavadní výkonností elitních policejních útvarů, kterých se reforma dotkne, ani žalobců v kauzách s možnými vazbami na politiky. Konkrétně zmínil kauzu OKD.

„Základní chyba těch útvarů, které jsou považovány za elitní, spočívá v tom, že stály, koukaly se a nic nedělaly. Vím, že je to tvrdý odsudek, ale řekl jsem to do očí panu Šlachtovi, když jsem ho přijal. Stejně jako jsem do očí řekl policejnímu prezidentovi, že je nepřipravená reorganizace, protože nezahrnula připomínky státních zástupců,“ uvedl prezident v interview.

Při setkání se Šlachtou prezident poukazoval na nevýrazné výsledky kauzy bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), kterou odstartoval právě Šlachtův protimafiánský útvar.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeman ale věří, že se ve státních službách pro Šlachtu najde uplatnění coby bývalého šéfa ÚOOZ, který kvůli plánu reorganizace od policie odešel. „Je to člověk, kterého by bylo škoda nevyužít,“ dodala hlava státu.

ANO reorganizaci stále kritizuje

Prezident v rozhovoru pro Blesk autorům reformy vyčítal, že ji nekonzultovali se žalobci, to se už ale podle Zemana mění. Policie totiž postupně začala připomínky státních zástupců do reformy zapracovávat: ještě v pátek spolu obě skupiny hledaly poslední kompromisy.

Nově si třeba budou moct žalobci vybrat, se kterými policisty chtějí vyšetřovat citlivé kauzy. „Poslední spornou otázkou byla otázka předávání informací a jejich ochrana, to bylo nakonec dořešeno. Ovšem ty technické, organizační otázky se budou řešit ještě průběžně,“ uvedl v pátek mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Kdo stále sloučení útvarů pod jedno vedení kritizuje, je vládní hnutí ANO. Tak jak je jeho fungování nastavené prý může ohrozit práci detektivů a bude mít dopad na živé kauzy. „Bude to fungovat špatně, buď více, nebo méně. Co mám informace z terénu, tak samozřejmě tím dochází třeba k rozpadnutí nějakých sítí informátorů toho útvaru,“ kritizuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

 Policejní prezidium i ministr vnitra ale výtky odmítají s tím, že reforma se připravovala řadu let. A masivní odchody do civilu nehrozí – služební průkaz se rozhodlo vrátit šest lidí. „Ty změny budou postupovat několik let a budou se ladit přesně na potřeby debaty se státními zástupci, s odborníky, ale i s těmi lidmi uvnitř policie, aby byli co nejefektivnější,“ dodává ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Finanční policie by se měla obnovit v lednu

Nová Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) má podle vedení policie z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. Ředitelem NCOZ bude Michal Mazánek, který bude mít pod sebou 900 policistů a dalších asi 100 civilních zaměstnanců. Jeho podřízení se budou zabývat závažnou hospodářskou trestnou činnost, organizovaným zločinem, kyberkriminalitou a bojem proti terorismu. A zřejmě už od ledna se obnoví finanční policie.

Hlavní sídlo bude mít centrála na pražské Zbraslavi v kancelářích, kde teď pracují hlavně detektivové protimafiánského útvaru. Teď se k nim přestěhují i ti, kteří se zabývají finanční kriminalitou. „Mají stále kauzy, které měli, a budou je mít i po 1. srpnu. My jim pouze vytváříme administrativní podmínky, aby mohlo dojít k tomu převodu pod nový útvar,“ uvedl ředitel ÚOKFK Jaroslav Vild.

Jak se spojení dvou elitních útvarů pod jedno vedení osvědčí v praxi, chtějí špičky policie vyhodnotit v listopadu. Tou dobou by už měly být také jasné závěry od sněmovní vyšetřovací komise, která se reorganizací začala zabývat teď o prázdninách.