Babiš by přidal resortům 12 miliard. Ministři ale chtějí pětkrát tolik

Události ČT: Jednání o rozpočtu. Ministři chtějí více, než umožňuje plánovaný schodek (zdroj: ČT24)

Rozpočet na rok 2017 má přinést více peněz zemědělcům, vojsku nebo státním zaměstnancům. Na všechny ministerstva se ale zřejmě nedostane. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu předloží vládě návrh se schodkem 60 miliard korun. Proti původnímu plánu je v něm pro jednotlivé resorty navíc 12 miliard, ministři ale požadují skoro pětkrát tolik.

Ministr financí chce dohromady oproti původnímu záměru zvýšit výdaje v rozpočtu na rok 2017 o 12 miliard korun. Ministři ale v souhrnu požadují navíc skoro 58 miliard. Nejvíc peněz chtějí ministerstva dopravy, místního rozvoje, práce a sociálních věcí a zemědělství.

Je ale jisté, že většinu požadavků od jednotlivých resortů ministerstvo financí odmítne. Ministr Andrej Babiš (ANO) trvá na to, že schodek rozpočtu na příští rok nesmí přesáhnout 60 miliard korun.

Rozpočtové požadavky
Zdroj: ČT24

Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska by ale schodek měl být nejenom nižší než šedesát miliard, ale dokonce nižší než čtyřicet miliard. „Máme už několik let po sobě slušný hospodářský růst,“ podotýká.

Peníze by podle ministerstva financí měly jít prodělávajícím zemědělcům, na platy státních zaměstnanců nebo do výstavby škol kolem Prahy. Jenom na školy chce ministerstvo financí v novém návrhu rozpočtu přidat 300 milionů.

„Nedovedu si představit, že by to schváleno nebylo, protože v tom případě bychom měli v roce 2018 stovky dětí, které by nebylo možné umístit do základních škol,“ míní Milan Vácha (STAN), starosta obce Psáry, která žádá od státu na stavbu nové budovy dvě stě milionů korun. V Psárech se teď děti jedné základní školy učí ve čtyřech budovách.

Ubrat peníze vědcům

Už před třemi týdny kabinet odsouhlasil i víc peněz na vědu a výzkum. Ministr financí chce ale v tomto případě verdikt zrušit a badatelům přidat místo zhruba čtyř miliard jen 750 milionů. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nicméně oponuje, že jde o investici do budoucnosti.

„Považujeme to za důležitou prioritu vzhledem k tomu, jak Pavel Bělobrádek přenastavuje způsob financování vědy s větším důrazem na aplikovaný výzkum,“ podotknul Jurečka s tím, že to pomůže rozvoji českých firem, případně také exportu dobrých a inovativních výrobků.

Ve středu by měl kabinet rozhodovat hlavně o nárůstu mezd. „To se musí rozhodnout koaličně,“ zmínil Babiš. Zatímco na růstu platů učitelů o osm procent a u ostatních státních zaměstnanců o pět procent se koalice zřejmě dohodne, u dalších priorit to bude složitější. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) komplikuje jednání o nejdůležitějším zákonu roku i fakt, že Babiš teď nemá náměstka pro rozpočet.

„Nemohli jsme přece vybrat náměstka dřív, než ten původní jako odejde,“ říká ministr financí. Nového náměstka pro rozpočet bude Babiš jmenovat po výběrovém řízení, zřejmě v září, tedy ve stejné době, kdy vláda bude schvalovat celý rozpočet na příští rok.