Pokud schodek rozpočtu překročí 60 miliard, ANO pro něj nebude hlasovat

Hnutí ANO pod vedením Andreje Babiše bude hlasovat proti rozpočtu na příští rok, pokud schodek překročí 60 miliard korun, se kterým počítá dohoda koaličních stran. Ministr financí a šéf hnutí Babiš to řekl v rozhovoru pro DVTV. Naznačil také, že rozpočet by mohl být jednou z příčin vypovězení koaliční smlouvy. Ve vládě ale hodlá i přesto zůstat.

Babiš mluvil o rozpočtu velmi jasně. „Budu hlasovat proti, když by bylo víc než 60 miliard deficitu. A hnutí ANO se mnou, bude provizorium, na to vám můžu podat ruku,“ řekl Babiš v DVTV.

Ministři mají o rozpočtu jednat znovu příští týden, ve středu debatu odložili. Ministerstvo financí předpokládá v prvním návrhu schodek 48,5 miliardy korun. Upozorňuje zároveň, že výdaje je možné zvýšit o 11,5 miliardy korun tak, aby byla dodržena koaliční dohoda. „Nechci předjímat, uvidíme, jak to dopadne s rozpočtem,“ řekl Babiš.

Babiš: To bych tam byl úplně na nic, kdyby se odhlasovalo víc

Babiš také v rozhovoru řekl, že rozpočet je v pořádku. „Rozpočet já držím, přes to nejede vlak, a je v pohodě,“ řekl. Na otázku, zda si dokáže představit, že by se odhlasoval schodek více než 60 miliard však zareagoval zdrženlivě. „To si neumím představit, jak by se to prosadilo. I když po tom, co se děje teď, bych tomu i věřil. Budu hlasovat proti, protože potom tam budu úplně na nic,“ odpověděl.

Ve vládě by hnutí ANO zůstalo, i kdyby smlouvu vypovědělo. „Proč bych odcházel (z vlády)? Já budu v provizoriu a všichni budou chodit za mnou a já budu rozhodovat a oni budou chodit s čepicí,“ řekl Babiš DVTV.

Na rozhovor Andreje Babiše zareagoval také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Nepřijde mi zodpovědné, ani vkusné, vzít si za rukojmí deset milionů občanů České republiky a říkat: Důchodci, zdravotně postižení, děti, pojďte si za mnou z čepicí. Máme morální povinnost se na koaličním návrhu domluvit do září. K tomu je potřeba, aby ochladly emoce a aby přišlo na racionální řešení,“ řekl.

O vypovězení koaliční smlouvy Babiš mluvil hlavně v souvislosti se spornou reorganizací policie. Tu včera podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).