Babiš bude mít rozpočtového náměstka až v září. To už bude rozpočet hotový

Náhradu za náměstka pro rozpočet Jana Gregora bude mít ministr financí Andrej Babiš až v září. Na klíčový post musí být vypsáno výběrové řízení podle služebního zákona. Přitom nejpozději v září musí vláda hotový návrh rozpočtu poslat ke schválení poslancům. Gregor zastupuje od května Českou republiku u Evropského účetního dvora.

K co nejrychlejšímu jmenování nového rozpočtového náměstka vyzval už v neděli premiér Bohuslav Sobotka. „Teď je, myslím, velmi důležité, aby za pana Gregora ministr financí našel rychle kvalitní náhradu. Je to v citlivém období, připravuje se rozpočet na příští rok,“ zmínil premiér.

Ovšem Babiš poukazuje na to, že se podle zákona o státní službě pouze spolupodílí na složení komise. „Takže tam jsou pravidla, já si nemůžu navrhnout jen tak někoho,“ krčí Babiš rameny.

A právě o rozpočtu bude ve středu na ministrovu žádost jednat koaliční rada. Nelíbí se mu, že hlasy poslanců ANO přehlasovali minulý týden poslanci ČSSD a KDU-ČSL při rozhodování o vyšších platbách za státní pojištěnce a o zvýšení výdajů na vědu.

Z resortu odešel už čtvrtý Babišův náměstek

V červnu 2015 zbavil ministr funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu, a odmítl Babišem nabízenou pozici politického náměstka. Měsíc před tím skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. A kvůli přijetí služebního zákona loni skončila i Simona Hornochová, která se do nového výběrového řízení nepřihlásila.