Jiný hlas. Šéf protikorupční policie s reorganizací na rozdíl od Šlachty souhlasí

UDÁLOSTI: Šéf protikorupční policie s reorganizací souhlasí (zdroj: ČT24)

Šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Vild vyjádřil podporu reorganizaci elitních útvarů, podle které mají jeho muži od 1. srpna přejít pod novou centrálu boje s organizovaným zločinem. Jeho stanovisko k policejní přestavbě, jež vyvolala současnou koaliční krizi, se tak významně liší od šéfa dalšího slučovaného útvaru, Roberta Šlachty, jenž naopak od policie protestně odchází.

Národní centrála boje proti organizovanému zločinu má po vzoru Němců, Francouzů a Britů začít vznikat od 1. srpna (původně 1. července), plně fungovat bude v roce 2020. Její struktura počítá s oddělením pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

Základem pro tato působení se má stát práce dvou elitních policejních útvarů: protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK, takzvaná protikorupční policie). A zatímco ředitel prvního zmiňovaného útvaru Robert Šlachta pro nesouhlas s chystanou změnou od policie odchází, šéf protikorupční policie Jaroslav Vild přestavbu vítá a chápe ji jako změnu k lepšímu.

„Vzhledem k tomu, že se začíná skutečně projevovat působení obou útvarů ve stejné oblasti, tak to lze komentovat jako rivalitu. A já si myslím, že to je právě jeden z důvodů, proč by ty útvary měly být pod jednou střechou,“ prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi.

Vild Babišovi: Kobře nic nehrozí

Výhrady k policejní přestavbě naopak vznášely špičky tuzemské prokuratury, označovaly ji za příliš kvapnou a obávaly se negativního dopadu na živé kauzy. Stejný názor razilo i hnutí ANO, jeho předseda a vicepremiér Andrej Babiš už počátkem týdne varoval, že restrukturalizace elitních útvarů může ohrozit činnost daňové Kobry – týmu pro boj proti velkým únikům, ve kterém spolupracují lidé z protikorupční policie s celníky a analytiky z ministerstva financí.

Na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu totiž vyvolaly změny hlasitou nevoli, ředitel Robert Šlachta se rozhodl pro odchod do civilu, stejně jednal i mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták, a záměr odejít deklaroval v rozhovoru pro Aktuálně i vedoucí jednoho z odborů Jaroslav Pelc. Detektivové navíc sepsali protestní dopis.

„Pokud by jediný policista nakonec odešel, tak to bude škoda, protože stát i společnost do nich investovali hodně peněz i čas,“ prohlásil v této souvislosti vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Možnosti, že by se na daňové Kobře opakoval scénář ÚOOZ, se ale Vild na rozdíl od Babiše neobává. „Všichni zpracovatelé zůstávají na svém odboru, zůstávají jejich kauzy, takže z mého pohledu tady nehrozí vůbec nic,“ prohlásil s tím, že jeho pohled na reorganizaci se od názoru ředitele Šlachty zásadně liší.

Křeslo ředitele?

Když policejní prezident Tomáš Tuhý přestavbu elitních útvarů oznamoval, odmítl, že by šlo o snahu vyřadit Roberta Šlachtu ze hry, a prohlásil, že každý z manažerů může v nové struktuře pokračovat, což ostatně Šlachta potvrdil i v rozhovoru pro Aktuálně.cz: „Bylo mi řečeno, že každý z nás má garantované místo v této nové struktuře ve stejné platové třídě, kde je. A na ředitelské místo bude vyhlášeno výběrové řízení.“

Na stavbě policejní centrály se ale podílet odmítl. Vild na rozdíl od něj u policie zůstává, jen ještě neví, jestli se bude ucházet o křeslo ředitele nové instituce. „V tuto chvíli nejsem definitivně rozhodnut, ale zvažuji spíše působení na nějaké nižší pozici,“ uvedl.