ODS vyráží do voleb. Lidem chce zjednodušit život a snížit daně

Občansští demokraté zahájili kampaň pro podzimní krajské a senátní volby. Do boje o voliče vyráží s heslem: „Zjednodušme to!“ Vláda podle strany neustále komplikuje život lidem i firmám. Chce proto omezit rostoucí byrokracii a celkově zjednodušit lidem život. Pomoci by k tomu měla mimo jiné lepší elektronická komunikace s úřady.

„Vláda neustále zavádí nové povinnosti jak pro občany, tak pro podnikatele, omezuje svobodu nás všech. Vždyť různých předpisů je už tolik, že se v nich často nevyznají ani úředníci a právníci. ODS navrhuje jinou cestu. Zjednodušme lidem život, nechme je svobodně žít a pracovat,“ uvedl předseda strany Petr Fiala.

V následujících týdnech proto ODS představí konkrétní návrhy, které povedou k tomu, aby se lidem v Česku žilo lépe. Půjde mimo jiné o lepší elektronickou komunikaci s úřady nebo nižší daně a odvody. Kampaň strana zaměří i na školství, zdravotnictví a dopravu. 

Stanjura: Nechceme všechno změnit

„Nemusíme kandidovat s tím, že chceme změnit úplně všechno. Mnohdy stačí změnit úplně malé věci,“ poznamenal předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který šéfuje volební kampani. 

V senátních volbách ODS obhajuje osm křesel ze 14, ze stávajících členů horní komory se o znovuzvolení pokoušejí čtyři senátoři. V krajských volbách před čtyřmi lety získali občanští demokraté 102 ze 675 mandátů.

ČSSD jde proti ANO. TOP 09 věří ve svobodu

Na volby se chystají i další sněmovní strany. ČSSD zahájila kampaň už na začátku března a vymezuje se v ní proti svému koaličnímu partnerovi a zároveň hlavnímu politickému rivalovi, hnutí ANO; v reakci na hojně citované krédo Andreje Babiše přišla se sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí“. V kampani chce vsadit především na své úspěchy po dvou letech ve vládě.

Pro hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše jsou krajské volby premiérou, politické síly v nich dosud nemělo příležitost změřit. Chtělo by získat pět hejtmanů a vsadilo na slogan „Chceme lepší Česko“. 

Poslední vládní strana, KDU-ČSL, očekává, že se do kampaně promítnou celorepubliková témata. „V krajských volbách bude zaznívat opět zdravotnictví, sociální věci nebo doprava čili to, co je tématem krajských voleb každé čtyři roky,“ řekl už před časem lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

Volební urna
Zdroj: ČT24

Opoziční TOP 09 chce hájit lidskou svobodu a odmítá současné znásilňování individuality člověka. Kampaň před krajskými volbami startuje s heslem: „Věříme ve svobodu. Věříme ve Vás.“  Hnutí Starostové a nezávislí zase sází na to, že řadu jejich kandidátů místní lidé znají a kromě kontaktní tak bude kampaň i on-line.

Řada stran sází na migraci

Pro KSČM jsou letošní krajské volby důležité, v těch posledních totiž vůbec poprvé v porevoluční historii obsadila hejtmanský post, když v čele Ústeckého kraje stanul Oldřich Bubeníček. V senátní kampani chtějí tematizovat bezpečnost, protože jsou podle stranického šéfa Vojtěcha Filipa přesvědčeni, že migrační krize ještě neskončila.  

Obdobně jako komunisté sází na bezpečnost také Úsvit, pod sloganem „Hrdá a bezpečná země“ cílí především na obranu a chce prosadit pohraničníky ve všech hraničních okresech. Svoboda a přímá demokracie prosazuje přímou volbu a odvolatelnost hejtmanů a rovněž nulovou toleranci vůči migraci. 

Třetina Senátu a 13 krajů

Krajské volby se letos kříží s těmi senátními. Uskuteční se 7. a 8. října, druhé kolo senátních proběhne o týden později, tedy 14. a 15. října. Krajské volby se budou týkat třinácti krajů, neuskuteční se v Praze, kde se celoměstské zastupitelstvo volí v termínu komunálních voleb.

Senátní volby proběhnou ve 27 obvodech – tam, kde má obvod podle zákona přidělené pořadové číslo 1+3n. Volit senátora nebo senátorku tak budou lidé například v Karlových Varech, Plzni-městě, Praze 6, 10 a 11, Liberci nebo Ostravě-městě.