Za pět měsíců pět hejtmanů. Babiš se chystá na podzimní volby, a není sám

Hnutí ANO by z krajských voleb rádo vyšlo se ziskem pěti hejtmanských křesel. Na ideové konferenci své strany to prohlásil ministr financí Andrej Babiš. Rozhodování o složení krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Česko čeká za rovných pět měsíců a do klání o voličskou přízeň se chystají i další sněmovní strany.

ČSSD: Nejsilnější vládní strana zahájila kampaň už na začátku března a vymezuje se v ní proti svému koaličnímu partnerovi a zároveň hlavnímu politickému rivalovi, hnutí ANO; v reakci na hojně citované krédo Andreje Babiše přišla se sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí“.

V kampani chce vsadit především na své úspěchy po dvou letech ve vládě. „Hlavním tématem bude fungující bezpečnost, fungující veřejné služby a růst životní úrovně, růst mezd a platů,“ informoval stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka.

ČSSD chtěla původně do přesvědčování voličů investovat sto milionů, plánovaný rozpočet ale nakonec o dvacet až třicet milionů sníží. Nutí ji k tomu prohraný soud s advokátem Zdeňkem Altnerem, který socialistům před lety pomohl získat jejich historické sídlo Lidový dům. Strana mu musí vyplatit přes tři sta milionů korun.

ANO: Pro hnutí ministra financí Andreje Babiše jsou krajské volby premiérou, politické síly v nich dosud nemělo příležitost změřit. Spolu s volbami senátními na nich hodlá v kampani utratit šedesát milionů. Listiny s více než 700 kandidáty pro krajské volby už sestavilo.

„Kdybychom získali pět hejtmanů, tak by to byl úspěch, ale samozřejmě možná vnitřně si říkáme, že máme na víc. Co se týká Senátu, tak tam skutečně nemám ten odhad,“ prohlásil předseda hnutí na víkendové ideové konferenci. V horní komoře má ANO v tuto chvíli čtyři zástupce a žádný post neobhajuje, může tak jedině získat.

KDU-ČSL: Křesťanští demokraté coby nejmenší vládní strana hodlají na kampaň pro krajská zastupitelstva a horní komoru vynaložit patnáct milionů korun a očekávají, že se do klání o voličskou přízeň promítnou i celorepubliková témata. „V krajských volbách bude zaznívat opět zdravotnictví, sociální věci nebo doprava čili to, co je tématem krajských voleb každé čtyři roky,“ řekl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

Reportáž: Strany se chystají na podzimní volby (zdroj: ČT24)

KSČM: Komunisté, nejsilnější partaj sněmovní opozice, počítají s náklady na předvolební kampaň kolem dvaceti milionů korun. „Jedno z hlavních témat je ‚Bezpečný kraj může být jen v bezpečném státě', protože nejsme přesvědčeni, že migrační krize skončila,“ podotkl předseda KSČM Vojtěch Filip. Jasná strategie, se kterou do voleb půjdou, bude ale jasná až po sjezdu, který se uskuteční příští týden.

Pro komunisty jsou letošní krajské volby důležité, v těch posledních totiž vůbec poprvé v porevoluční historii obsadili hejtmanský post, když v čele Ústeckého kraje stanul Oldřich Bubeníček. Nyní voliči ukáží, nakolik jsou s KSČM ve vysoké regionální politice spokojeni.

ODS: Občanská demokracie si pro podzimní volby stanovila dvacetimilionový rozpočet, témata, se kterými se chce ucházet o voličskou přízeň, ale dosud nezveřejnila. „Kampaň zahájíme 30. května, kdy představíme všechny kandidáty a představíme i témata. Bude převážně pozitivní, chceme lidem hlavně nabízet náš program,“ uvádí šéf ODS Petr Fiala.

TOP 09: Tématy bezpečnosti a prozápadní orientace tuzemské zahraniční politiky chce voliče oslovovat TOP 09. „Považoval bych za úspěch, kdybychom byli ve všech krajských zastupitelstvech. TOP 09 nemá senátora, takže dá se říct, že získání jednoho senátora bylo stoprocentním úspěchem,“ podotkl stranický šéf Miroslav Kalousek. Na kampaň strana vyčlenila třiatřicet milionů.

STAN: Starostové a nezávislí, sněmovní partner Kalouskovy strany, vstupují do krajských voleb samostatně a obhajují hejtmanství na Liberecku. Počítají s náklady kolem dvanácti milionů korun a v kampani chtějí vsadit na svou znalost regionálních problémů. „Starostové nabídnou věcná řešení, krizové plány na různé situace, které mohou v souvislosti s migrační krizí, i jinými krizemi, nastat. Propojí samosprávy, armádu, policii a integrovaný záchranný systém,“ uvedl předseda Starostů Petr Gazdík.

Petr Gazdík
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

ÚSVIT: Právě uprchlická krize bude tématem i pro Úsvit – Národní koalici. Pod sloganem „Hrdá a bezpečná země“ cílí především na obranu a chce prosadit pohraničníky ve všech hraničních okresech. Původně měla partaj kandidovat spolu s xenofobním Blokem proti islámu, formace trestně stíhaného biologa Martina Konvičky ale nakonec spolupráci odřekla. Na přesvědčování voličů si Úsvit vyhradil osm milionů korun.

SPD: Svoboda a přímá demokracie vedená Tomiem Okamurou se spojila do koalice s pro-hradní Stranou práv občanů. Společně budou kandidovat v jedenácti krajích. „Prosazujeme nulovou toleranci nezákonné migraci a taky přímou volbu i odvolatelnost hejtmanů,“ řekl k hlavním programovým lákadlům stranický šéf. Rozpočet kampaně teprve určí.