Řízený požár v Brdech má ochránit vzácné vřesoviště

Hasiči v Brdech založili řízený požár, který má pomoct k zachování unikátního vřesoviště na dopadové ploše Jordán. Víc než polovina lokality, která patří k nejcennějším přírodním památkám někdejšího vojenského prostoru, totiž od ukončení armádních cvičení zarůstá stromy.

Díky působení armády v bývalém vojenském újezdu vznikla v Brdech v uplynulých desetiletích cenná lokalita stepního charakteru – vřesoviště. Dělostřelba totiž rozrývala půdu a důležitou roli měly i doprovodné požáry, bránící zarůstání vřesovišť stromy. Vřes obecný nesnáší stín a vyžaduje obnaženou půdu. 

„Po ukončení vojenského výcviku ale tyto plochy zarůstají náletovými dřevinami,“ upozornil Martin Adámek z Botanického ústavu Akademie věd a dodal, že bez potřebné péče jim hrozí zánik. Brdský Jordán tak sice má rozlohu 450 hektarů, vřesoviště je ale už jen na 230 hektarech. 

Chráněná krajinná oblast proto přistoupila k řízenému požáru, který hasiči založili na dvou oddělených úsecích o celkové výměře 0,45 hektaru (4500 metrů čtverečních), záměrně vybraných tak, aby neohrozili hnízdiště ptáků. Hnízdní sezona je nyní na začátku a také ještěrky, které se na vřesovišti vyskytují, jsou kvůli chladnému počasí schovány.

„Ze zkušeností víme, že tito živočichové požáry v úkrytech běžně přežívají,“ doplnil Ondřej Sedláček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Ochrana přírody i hasičské cvičení

Požár zároveň posloužil jako hasičské cvičení – kontroly ohně se zúčastnily dvě stovky hasičů ze Středočeského a především Plzeňského kraje. Podle vedoucího Správy CHKO Brdy Bohumila Fišera je důležité nejen pro ověření jak zdolávat požár v Brdech, ale také pro rozdělení ploch a snížení možnosti přenosu ohně při reálném požáru dopadové plochy.

„Dále získáme informace z měření o vlivu na půdní profil, o šíření ohně a o vlivu na obnovu vřesu na vypálené ploše,“ dodal Fišer.

Velitel zásahu, rokycanský hasič Jan Hora, podotkl, že je potřeba se v Brdech připravit na zvláštní prostředí s pyrotechnickou zátěží a zajistit hasičům odpovídající výcvik. Pokud by se cvičení neuskutečnilo, zasahovali by při skutečném požáru naslepo. „Takto budeme odpovídajícím způsobem připraveni na možnost reálného ohně i za podmínek sucha a horka, které v letních měsících očekáváme,“ dodal Hora.