Policie může prověřit i 14 mobilů zabavených Langerovi. Ten to považuje za protiústavní

Ostravský soud vydal policii část věcí a dokumentů zabavených loni v říjnu v bytě a kanceláři bývalého ministra a nyní advokáta Ivana Langera. Kromě četných písemností bylo mezi nimi i 14 mobilních telefonů, flash disky a také počítač. Kriminalisté věci zajistili na začátku olomoucké korupční kauzy řešené pod názvem Vidkun. „Proces, který je postaven na lži, obcházení práva, porušováním ústavy a mediálním lynči, pokračuje. Mám pocit, že dnes už nikdo ani neví, proč začal,“ uvedl k tomu Langer.

„V tuto chvíli nejsem schopen posoudit, nakolik byla rozhodnutím soudu dotčena povinnost advokáta zachovat mlčenlivost. Nakolik byla narušena práva mých klientů. Musíme odůvodnění prozkoumat,“ sdělil Langer, který celé vyšetřování považuje za neústavní. 

Policie loni při prohlídkách u Langera v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zabavila některé písemnosti, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci advokátní komory tehdy na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

Soudkyně Krajského soudu Ostrava Alice Erleová, která o případu ve středu rozhodovala, s tím ovšem nesouhlasí. Podle ní bylo rozhodnutí komory plošné a neřešilo jednotlivé dokumenty. Proto rozhodla vydat policii například čtrnáct mobilních telefonů, diáře, desítky písemností či elektronické nosiče dat.

Dokumenty obsahují hledaná klíčová slova, která je spojují s vyšetřovaným případem. Soudní znalec hledal spojitosti například s klíčovými slovy jako Kadlec, Kauza Králík, malej strejda, velkej strejda či kamarád z Ostravy.

Ivan Langer prohrál u ostravského soudu (zdroj: ČT24)

Soud vydal i dokumenty, které mohou souviset s kauzou Vidkun a zároveň splňují podmínku pro zachování mlčenlivosti advokáta. V těchto případech je podle soudkyně právo na objasnění zločinu nadřazeno nad právem klienta advokáta na ochranu. „Nelze akceptovat, aby odhalování trestné činnosti bylo znemožněno jen ochranou advokátního tajemství,“ řekla.

Soud rozhodoval o vydání věcí osm měsíců. Značnou část této doby zabraly znalecké posudky. „Vyhověno bylo u listin, u kterých je sice advokát povinen zachovat mlčenlivost, ale které souvisely s trestnou činností a obsahovaly zadaná klíčová slova,“ podotkla ostravská soudní mluvčí Lucie Olšarová.

Policie dostane vše vydané k prostudování již ve čtvrtek. Pokud nevyhodnotí, že něco souvisí s vyšetřovaným případem, je povinna zajištěné věci a listiny vrátit. Soudkyně naopak některé věci vydat odmítla. Odůvodnila to zachováním mlčenlivosti. Langerovi se tak část věcí vrátí.

Obvinění v kauze Vidkun
Zdroj: ČT24

V olomoucké kauze, kterou policie vyšetřuje pod označením Vidkun, byli z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení obviněni hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), bývalý šéf odboru krajské hospodářské kriminality Radek Petrůj, někdejší náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langerovým přítelem.

Hejtman se už dříve společně s dalšími obviněnými obrátil také na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které však jejich stížnosti zamítlo. Podle NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné a odůvodněné a policejní orgán podle něj splnil zákonné podmínky. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství to považují za jedno z klíčových rozhodnutí.

Všichni čtyři obvinění muži jsou nyní stíháni na svobodě, Kyselý byl z vazby propuštěn 13. ledna, obvinění policisté jej následovali na základě složené kauce o den později. U hejtmana vazba navržena nebyla.

Prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě Olomouckého kraje, v přítomnosti stíhaného hejtmana Rozbořila vyzdvihl presumpci neviny. Platit by podle něj měla nejen pro občany, ale i pro politiky. Zeman však samotnou olomouckou kauzu, v níž policie vyšetřuje údajné propojení mezi podnikateli, policisty a politiky, nezmínil. Rozbořil si již kvůli obvinění z korupce stěžuje u Ústavního soudu.

Langer nepatří mezi čtyři obviněné v olomoucké kauze. Policie se však o jeho aktivity zajímala údajně proto, že v odposleších mezi hlavními postavami kauzy mělo být opakovaně slyšet Langerovo jméno.

Kauzu vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové loni zasahovali na řadě míst. O případ, navázaný na osoby z nynější olomoucké kauzy, se zajímala v roce 2012 také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na základě anonymu.

Vazby se měly promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila. Její ředitel Ivan Bílek však koncem loňského roku v návaznosti na kauzu Vidkun rezignoval.