„Účastníci zájezdu“ zvedli obrovskou vlnu ohlasů, říká autor reportáže nominované na novinářskou cenu

„Za deset, možná více let v České televizi, nepamatuji takový ohlas,“ vrací se k reakcím na svou reportáž o zájezdu z Osvětiman na Hrad reportér ČT Lukáš Landa. Výlet k 17. listopadu loňského roku zorganizoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Do autobusu se podařilo dostat i kameramanovi Jiřímu Krejčíkovi. Díky tomu vzniklo svědectví ze zákulisí akce na podporu prezidenta, které je nyní nominované na Česko-slovenskou cenu veřejnosti.

I díky sociálním sítím se snímek Lukáše Landy po odvysílání v pořadu Reportéři ČT začal šířit bleskovou rychlostí. „Měl jsem reakce, že lidé nevědí, jestli se mají smát, nebo z toho být smutní,“ říká Lukáš Landa. Samozřejmě se ozvaly i kritické hlasy. „Po každé reportáži se ozvou i ti, kteří nejsou spokojeni s tím, že jsme na něco poukázali, ale to, co Jiří Krejčík natočil, je vlastně jen realita,“ říká Lukáš Landa. 

Zaměstnání

Od roku 2008 – reportér pořadu Reportéři ČT

2007 – novinář na volné noze, spolupráce s několika českými médii (Reflex, LN, ČRo, ČT, Impuls, Deník, TV Nova - Na vlastní oči)

2005 - moderátor pořadu Před půlnocí na ČT 24

2004 - externí moderace Radiofóra, ČRo-1

2004–2006 – reportér pořadu Reportéři ČT

2002–2004 – redaktor, moderátor Českého rozhlasu 6

Vzdělání

Univerzita Jana Amose Komenského Praha

VOŠ publicistiky

Jazyková škola MAVO

Gymnázium prof. Jana Patočky

Lukáš Landa
Zdroj: ČT24/rokjinak.cz

Kameraman České televize se na zájezd přihlásil jen den předem. Nenatáčel skrytou kamerou, ale stejně jako ostatní na fotoaparát a mobilní telefon. Díky tomu tak veřejnosti odkryl i zákulisí akce. Lidé mohli vidět, jak se před zájezdem rozdávají transparenty na podporu prezidenta Zemana, i jak si někteří zkouší historická křesla na Pražském hradě, nebo hodnotí cenu tamního koberce. „Bylo to bizarní,“ říká Landa. 

Kdyby se Jiří Krejčík na zájezd akreditoval, nedovedu si představit, že by proběhl stejně, asi by neproběhl vůbec.
Lukáš Landa
reportér ČT

 Reportáž vznikla vlastně díky tomu, že se Lukáš Landa zajímal o prověrku Vratislava Mynáře. „Myslím, že ze zákona takto významnou prověrku nepotřebuje, ale zažádal o ni a nedostal ji,“ říká Landa k aktuálnímu vývoji s tím, že nyní je spíše otázkou, kdy ve funkci skončí. Jeho budoucí odchod totiž už dříve oznámil prezidentův mluvčí. 

Reportáž Účastníci zájezdu je nominovaná v soutěži o novinářskou cenu, organizovanou Nadací Open Society Fund. Porota každý rok hodnotí a oceňuje kvalitní novinářské příspěvky vydané za uplynulý rok v České republice. Lukáš Landa si cenu odnesl už v roce 2012 za reportáž „Předražené jízdenky“, ve které se věnoval podezřelému vyvádění peněz z pražského Dopravního podniku.

Ceny se letos budou předávat ve čtyřech kategoriích: kategorie psané žurnalistiky, kam spadá cena za nejlepší rozhovor, reportáž, komentář a analyticko-investigativní příspěvek; dále pak kategorie audiovizuální žurnalistiky, online žurnalistiky a také kategorie zvláštních cen. Sem patří mimo jiné i Česko-slovenská cena veřejnosti, jejímž hlavním kritériem výběru je především výrazný společenský dopad příspěvku.