Pacientům po úrazech či mrtvici nově pomáhá robotická rukavice

Rehabilitační centrum prostějovské nemocnice pořídilo pro pacienty v Česku dosud ojediněle používanou pomůcku - robotickou rukavici. Přístroj, který spojuje mechanickou robotiku s počítačovou technologií, urychluje rekonvalescenci pacientů po mozkové mrtvici či úrazech.

Pacient vloží postiženou ruku do speciální rukavice, která se pomocí úchytů zafixuje. Je propojena s počítačovým programem, který lékaři nastaví podle jeho individuálních potřeb.

„Můžeme program nastavit tak, že robot speciálními pohyby procvičuje třeba jednotlivé prsty na ruce. Záleží, na co se potřebujeme při rehabilitaci zaměřit,“ uvedl primář Centra léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov Petr Konečný.

Robot cvičí sám i s přispěním pacienta

Procvičování může probíhat bez jakékoliv aktivity pacienta, který může jen sledovat na počítači, jak s ním robot hýbe. Program lze ale nastavit i tak, že přístroj klade nemocnému při pohybu odpor.

Robotická rukavice je součástí dalších terapeutických metod, jako je fyzioterapie, ergoterapie, vodoléčba či elektroléčba, které centrum používá. „Robotická rukavice je při léčbě velmi významným a moderním přínosem,“ řekl lékař.

Přístroj chválí lékaři i pacienti

Pomáhá pacientům po cévní mozkové příhodě, po úrazech mozku, míchy, při porušení nervů a šlach na rukou. Cvičení se zaměřuje na obnovení hybnosti, citlivosti nebo schopnosti něco uchopit. Lékaři doporučují pět až deset půlhodinových cvičení s robotem. „Obvykle po dvou až třech měsících dochází ke zlepšení,“ řekl Konečný.

Pozitivní účinky robotické rukavice potvrdil Jaroslav Vysloužil, který si asi před rokem poranil při práci s rozbuškou zápěstí. „Zprvu jsem k tomu měl nedůvěru, ale vidím, že dělám pokroky, že mi to pomáhá. Už jsem schopen lépe držet sklenici nebo lžíci,“ řekl muž. 

Prostějovská nemocnice chce k robotické rukavici přikoupit další podobný přístroj na rehabilitaci dolních končetin, který už používá Rehabilitační ústav Kladruby.