V pohraničních obcích obyvatele nic neudrží, utíkají rychleji než dříve

Vesnice, ale i horská městečka v pohraničí pozvolna mizí. Vyprazdňují se domy a s odlivem občanů také radnicím klesají příjmy. Na některých místech klesl počet obyvatel více než o desetinu. V Královéhradeckém kraji se za posledních deset let z pohraničních obcí odstěhovalo více lidí, než nyní dohromady žije ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou.

Vycházka obcí, jako jsou Otovice na Broumovsku, občas nabývá poněkud strašidelných rozměrů. Starousedlíci mohou dlouho vyprávět, ve kterém domě kdo žil, ale už se odstěhoval a budova zůstává prázdná. Podle otovického obchodníka Hynka Čepla lidé odcházejí již dvacet let, v poslední době je ale situace zdaleka nejhorší. Důvod, proč lidé odcházejí z příhraničí, je zřejmý – práce a peníze. „Chybí tady práce. Sice má každý auto a může si dojet, ale jsou pohodlní, nechtějí mít žádné starosti,“ popsal.

Vylidňování se ale týká doslova celého pohraničí – nejenom obcí, jako jsou třísethlavé Otovice, ale i měst včetně rušných horských středisek jako Špindlerův Mlýn nebo Janské Lázně. Z osmačtyřiceti měst v Královéhradeckém kraji zaznamenalo v posledních letech úbytek obyvatel šestatřicet. V Janských Lázních se za posledních pět let odstěhovalo dvanáct procent obyvatel.

Podobná jako na severovýchodě Čech je situaci i v dalších příhraničních oblastech, odkud je daleko do velkých měst. „Mezi 50 obcemi s největším úbytkem obyvatel je 25 pohraničních obcí,“ upozornila mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. Dodala, že na některých místech v Ústeckém nebo Karlovarském kraji je úbytek nižší, protože místo odcházejících Čechů obce po roce 2000 osídlili cizinci.

Ubývá občanů, přibývá rekreantů

Ale ani v případě horských středisek nejde o absolutní vylidňování. Lidí v Janských Lázních korzuje stále stejně a ani byty nejsou prázdné. Jenomže už v nich nežijí občané města. „Polovina z nich už slouží jen k rekreaci. Vlastníci to výhodně prodají a kupuje to bohatá klientela z měst,“ popsal janskolázeňský starosta Jiří Hradecký. Pro město je to problém. Tím, že má méně obyvatel, klesají mu příjmy, ale náklady zůstávají stále stejné. 

Trochu jinou příčinu má úbytek obyvatel ve Špindlerově Mlýně. Problém města spočívá v tom, že si vypěstoval pověst „českého Aspenu“. Apartmány k rekreaci si v srdci Krkonoš pořizují bohatí lidé, a stejně hluboko do kapsy jako oni by museli sáhnout i noví stálí obyvatelé Špindlerova Mlýna. „Mladí by sem i chtěli, ale nemohou si dovolit platit ceny, za které se tu byty prodávají,“ uvedla tajemnice špindlerovského městského úřadu Eva Filipová Klouček.

Poslední na jaře zhasne?

Janskolázeňský starosta se vzhledem k prudkému úbytku obyvatel bojí, že jeho město čeká podobný osud jako některá alpská střediska. „Tam prostě na jaře vypnou proud, odpojí vodu a vrátí se zase až v zimě,“ upozornil. 

Podle statistických ročenek odešly za deset let z královéhradeckého pohraničí skoro dva tisíce lidí. To je pro představu ještě o pár set víc, než jich teď žije ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou dohromady.