Část Moravy a Slezska dusí smog, limity jsou překročeny i trojnásobně

Meteorologové upozornili na špatné rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji i v částech Olomouckého a Zlínského kraje. Žádají řidiče, aby v postižených lokalitách nevyjížděli autem. Smogová situace začala platit od posledního dne minulého roku pro Karvinsko, Ostravsko a část Frýdecko-Místecka. V neděli se situace zhoršila také na Třinecku, v Prostějově, ve Valašském Meziříčí a v dalších městech.

Meteorologové žádají řidiče, aby v postižených oblastech pokud možno nejezdili autem, ale využívali hromadnou dopravu. Vyzývají také k opatrnosti lidi, kteří trpí chronickými dýchacími potížemi, onemocněním srdce, starší osoby a děti. Měli by v těchto dnech co nejméně vycházet ven a vyhýbat se fyzické zátěži. U dospělých bez zdravotních potíží zatím žádná omezující doporučení nevydali.

Nejhorší situace je v Českém Těšíně

Nejvyšší hodnoty polétavého prachu meteorologové naměřili v pondělí ráno v Českém Těšíně, Ostravě, Frýdku-Místku, Havířově, Třinci a v dalších městech. Špatné rozptylové podmínky jsou v Moravskoslezském kraji, kde je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi, od pátku. Zvýšené koncentrace prachu zaznamenaly všechny stanice.

Meteorologé vyhlašují smogovou situaci, pokud dva dny po sobě překročí průměrná koncentrace prachu ve vzduchu povolenou mez. Limit je padesát mikrogramů na metr krychlový. Například v Českém Těšíně naměřili až 251 mikrogramů, v pondělí ráno to bylo 188 mikrogramů. V průměru dosahují koncentrace prachu v nejnižších polohách Karvinska, Ostravska a Frýdecko-Místecka, kde je aktuálně nejhorší situace, 150 až 200 mikrogramů.

V Olomouckém kraji se stav zlepšuje

V Olomouckém a Zlínském kraji, kde začala platit smogová situace v neděli večer, se stav postupně zlepšuje. Zvláště v Olomouckém kraji je podle vyjádření meteorologů stav již uspokojivý. V pondělí ráno byly nadále překročeny limity například ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde hodnoty dosáhly 130 mikrogramů na metr krychlový,  nebo v Těšnovicích na Kroměřížsku. I tam se ale situace ale zlepšuje.

Meteorologie
Zdroj: ČT24

Podle Tomáše Ostrožlíka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu by se rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji mohly trochu zlepšit v úterý. „Zásadní roli bude hrát rychlost větru, který má v úterý zesilovat.  Mohlo by díky tomu dojít alespoň ke krátkodobému zlepšení. V závětrných částech Beskyd se to možná ale ani neprojeví,“ uvedl meteorolog.

Škodliny může rozptýlit jen silnější vítr

Smogová situace souvisí s nízkými teplotami. „Studený vzduch je těžký, spolu se znečištěním se udržuje v nejnižších polohách. Vzhledem k tomu, že i vítr je slabý, nemohou se ani tyto znečišťující látky rozptylovat,“ vysvětloval Ostrožlík.

Vedoucí Katedry ochrany životního prostředí v průmyslu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Petr Jančík připomenul, že v minulých letech byly v tomto období koncentrace škodlivin v ovzduší ještě vyšší. „Zlepšení je především důsledkem snižování emisí z velkých průmyslových zdrojů. Napříkald ArcelorMittal Ostrava provedl odprášení aglomerací,“ řekl Jančík.

Vedle průmyslových podniků zhoršuje kvalitu ovzduší doprava a zastaralé vytápění rodinných domků. Potvrzeno je také, že část škodlivin vane do pohraničí Moravskoslezského kraje z Polska.