Jermanová: Každý, kdo má ve sněmovně co říct, to může vyjádřit ve 45 minutách

Jermanová: Změna jednacího řádu může přispět k politické kultuře (zdroj: ČT24)

Každý, kdo má ve sněmovně k danému tématu co říct, to může vyjádřit ve 30 až 45 minutách. K navrhované změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny, kterou prosazuje hnutí ANO, to řekla iniciátorka novely, místopředsedkyně dolní komory a místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová. Plenární schůze by se tak měly řídit takzvaným principem strukturované debaty, který by čas na projednání zákonů omezil a rozdělil mezi jednotlivé poslanecké kluby.

Navrhovaný princip strukturované debaty byl podle Jermanové převzat z jiných evropských demokratických systémů. Časovou dotaci pro projednávání jednotlivých zákonů by přiděloval organizační výbor, který by přesně stanovoval i program schůze. „Ta kompetence by byla výhradně v rukou organizačního výboru, popřípadě předsedy sněmovny,“ upřesnila Jermanová.

Poslanci by tak podle nového jednacího řádu měli na projednávání daného zákona stanoven přesný čas, odkdy dokdy se projednává jaký zákon. „Každá frakce by měla přidělenou svoji časovou dotaci, kterou by si čerpala podle svého uvážení. Jestli by si to vyčerpal celé předseda klubu nebo předseda strany, nebo si to rozdělili mezi sebou jednotliví členové, to už je potom na zvážení té jednotlivé frakce,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny.

Hnutí ANO má podle své místopředsedkyně k dispozici dvě varianty návrhu na změnu jednacího řádu sněmovny. Sama Jermanová je prý zastánkyní toho, že by opozice měla mít dostatek času a neměla by být krácena zejména s ohledem na menší počet poslanců, jímž disponuje. „Jsou dvě varianty, o kterých budeme ještě jednat a diskutovat jak v rámci klubu, tak potom i s koaličními partnery i opozičními kolegy,“ dodala Jermanová.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Snaha o omezení času pro jednotlivá vystoupení poslanců, kterou se hnutí ANO netají, bývá nejčastěji z řad opozice kritizována jako pokus o omezování demokratické diskuse. To ale místopředsedkyně hnutí a sněmovny zásadně odmítá. „Veškerá diskuse probíhá především ve výborech, a to, čeho jsou naši občané svědky v televizi, už je potom jakýsi volební boj nebo využívání možností přenosů z kamer a získávání politických bodů,“ míní.

Nebudeme mluvit o 20 minutách, ale budeme mluvit třeba o 30–45 minutách. Já si myslím, že každý, kdo má co k tomu tématu říct, tak to může vyjádřit v těchto minutách. Je otázka, jestli obstrukce v současné době jsou opravdu k zásadním tématům.
Jaroslava Jermanová
místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, místopředsedkyně hnutí ANO

Jermanová se také domnívá, že současné legislativní obstrukce ze strany pravicové opozice jsou zneužívány k politickému boji. „Naši občané to tak i vnímají. Proto máme i problém, co se týče oblíbenosti sněmovny. Já si myslím, že to naopak může přispět k politické kultuře… I my jednou budeme v opozici, ale každopádně opozice by měla být konstruktivní, a ne destruktivní, která už destruktivní v současné době začíná být,“ uzavřela Jermanová.