Na silnice si ušetřete samy, vzkazuje Babiš krajům

Události: Peníze na opravy silnic (zdroj: ČT24)

Kraje příští rok zřejmě nedostanou žádné peníze na opravy silnic. Letos jim stát na vozovky druhých a třetích tříd poslal 4,5 miliardy. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) si ale příští rok mají regiony na opravy ušetřit samy z peněz, které získají navíc díky výhodnějšímu dělení daní, tedy asi 3,5 miliardy.

Stát zatím krajům nechce dát na opravy silnic žádné peníze navíc. Ministr financí argumentuje tím, že si kraje mají na rekonstrukce ušetřit samy díky výhodnějšímu rozpočtovému určení daní. "Příští rok dostanou RUD navýšení 3,5 miliardy, takže na ty silnice už nedostanou, protože dostanou v rámci RUD," stojí si za svým ministr Babiš.

Zatímco letos dostávají kraje z vybrané daně z přidané hodnoty necelých osm procent, příští rok už to bude téměř devět procent. Podle hejtmana Jihomoravského kraje a současně i šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) ale stát krajům "pouze vrátil to, co sebral krajům Miroslav Kalousek v roce 2012". "Čili my nedostáváme žádné peníze navíc, jak se teď snaží vytvářet dojem ministr financí Babiš," tvrdí.

Výnos krajů z DPH
Zdroj: ČT24

Kraje proto i nadále chtějí přidat na své silnice další tři miliardy. Téměř 50 tisíc kilometrů silnic druhé a třetí třídy totiž potřebuje opravy za desítky miliard korun. „Osmdesát procent dopravních výkonů v České republice se dnes provozuje na tzv. krajských silnicích,“ dodává Hašek. Podle vicepremiéra a současně zastupitele Královéhradeckého kraje Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je vnitřní dluh na krajských silnicích obrovský.

Kraje se snaží opravovat silnice i díky evropským fondům. Právě o vyšších dotacích pro krajské silnice z EU chtějí hejtmani v nejbližší době jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). A mají velkou šanci uspět. „Myslím, že by kraje měly dostat peníze i příští rok,“ uvedl tento týden premiér.

Naopak opoziční ODS je stejně jako Babiš proti. „Kraje mají dostatek financí. Zvláště když jim vláda přidá prostřednictvím rozpočtového určení daní,“ tvrdí ekonomický expert strany a zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček (ODS). Vláda nicméně bude o dotacích pro krajské silnice jednat v září. A právě kvalita cest v regionech může ovlivnit i výsledky krajských voleb na podzim roku 2016.