Poslanec Plašil řídil opilý a bude zbaven imunity

Praha - Poslanec ODS Ondřej Plašil řídil minulou neděli opilý. Policie se už obrátila na mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny se žádostí, aby byl Plašil zbaven imunity. Poslanec chybu uznává a dokonce hodlá své kolegy sám o zbavení imunity požádat. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Návrat z oslavy skončil minulou neděli v noci pro poslance ODS Ondřeje Plašila velkou nepříjemností v podobě pozitivní dechové zkoušky na alkohol. Podle dobře informovaných zdrojů mu policisté naměřili víc než 1,2 promile alkoholu. „Kutnohorská policie prošetřuje podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,” oznámil vrchní inspektor Daniel Votrubek.

Policie již požádala mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny, aby byl Plašil zbaven imunity. Poslanec o to chce kolegy ze sněmovny požádat sám: „Udělal jsem chybu, je mi to líto, protože takovéhle věci se nemají dělat. Budu respektovat vyšetřování a sám požádám kolegy, aby mě zbavili imunity,” řekl doslova. S vydáním Plašila souhlasí opozice i jeho šéf z klubu ODS Petr Tluchoř: „Vidím na tomto případu jako pozitivní, že pan poslanec se za nic neschovává, staví se k tomu jako chlap a je připraven nést všechny následky.”

„Myslím si, že je to postup, který je na místě, a rozhodně by poslanecká imunita neměla sloužit k tomu, aby kryla podobná jednání,” staví se k případu Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle šéfa mandátového a imunitního výboru sněmovny Miloslava Kaly se bude o zbavení poslancovy imunity hlasovat na příští schůzi. Záležitost by tak měla být do poloviny září rozhodnuta. Plašilovi by v případě obvinění hrozil až jeden rok vězení, nebo také zákaz řízení a pokuta.

Od roku 1993 poslanecká sněmovna zbavila imunity 11 poslanců. Pět z nich přišlo o tuto výsadu kvůli dopravním nehodám, žádný z nich ale neřídil pod vlivem alkoholu. Což ale neznamená, že poslanci neměli s alkoholem za volantem nikdy problémy. Třeba loni jiný poslanec ODS David Šeich vjel opilý do protisměru. Nejdřív tvrdil, že vůbec nepil. Policie jednání označila jako přestupek, a poslanci tak nemuseli jednat o jeho imunitě.