15. narozeniny Ústavního soudu se nesly v kritickém duchu

Brno- Pozvaní politici si na oslavách 15. narozenin Ústavního soudu ve svých projevech vyřizovali účty jak s úřadem, tak i sami mezi sebou. Hned projev Václava Klause dal akci konfrontační ráz, když prezident řekl, že by čeští politici neměli řešit své spory přes Ústavní soud tak často, jak je tomu v poslední době, kdy se soud opakovaně zabýval například vládní reformou financí či euroústavou. Místopředseda Senátu Petr Pithart zase na prezidenta tvrdě zaútočil s tím, že prý neunesl své dvě prohry u Ústavního soudu. Oslavy 15 let Ústavního soudu budou pokračovat ve čtvrtek mezinárodní konferencí o dopadech terorismu na ústavní práva občanů.

Klaus na oslavě 15. výročí Ústavního soudu ČR uvedl, že se soud někdy chová jako třetí komora parlamentu, za což podle něj mohou mimo jiné i politici. Dodal, že k řešení mnoha politických problémů existují jiné prostředky než žaloby projednávané na půdě Ústavního soudu.

„Ústavní soud má bránit překotným změnám právního řádu, má odolávat legislativním smrštím, má třikrát, nebo ještě lépe pětkrát měřit, než dovolí do právního řádu zásadně říznout,“ poznamenal prezident, který se sám v minulosti dostal s vrcholnou soudní institucí hned několikrát do rozporu. Ústavní soudci měli jiný názor například na spor kolem odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Klaus dnes některé spory připomněl, nepřímo ale celkovou práci soudu pochválil, když řekl, že „Ústavní soud prokázal, že si své čelné místo v životě republiky zaslouží“.

Podle Klause je úloha Ústavního soudu v soudním systému podobná jako role prezidenta republiky ve výkonné moci. Jejich úkolem prý je ochraňovat před špatnými vlivy a odolávat tlakům zvenčí. „Oba mají zajišťovat ochranu před konjunkturálními vlivy, mají spíše brzdit než šlapat na plyn, mají úlohu konzervativnější,“ uzavřel prezident.

Pithart okomentoval prezidentovy prohry u Ústavního soudu

Místopředseda senátu Petr Pithart zase zaútočil na prezidenta s tím, že prý neunesl své dvě prohry u Ústavního soudu. „Následovala mimořádně intenzivní kampaň a byla rozpoutána doslova bouře obav a varování. Oč byla prudší, o to měla kratší dech, vždyť také reagovala jen na několik rozhodnutí, která se ovšem dotkla prestiže hlavy státu,“ řekl Pithart během svého projevu k 15. výročí Ústavního soudu. „Považuji za překvapivé takovéto věci tady vytáhnout. Bez ohledu na hodnocení obsahu, tematicky to považuji za naprosto nevhodné,“ okomentoval posléze prezident Pithartova slova.

Předsedu Ústavního soudu však půtky politiků na slavnostním shromáždění nechaly ledově klidným. „My zde nejsme proto, abychom si získávali oblibu, ale abychom chránili ústavu, což je myslím tak významné poslání, že zastiňuje všechny možné vedlejší efekty, které mají spíše emociální nádech,“ konstatoval Pavel Rychetský.