Moskevský starosta na návštěvě Prahy – od Klause dostal knížku

Praha – Do Prahy přijel na několikadenní návštěvu moskevský starosta Jurij Lužkov. Přijel v rámci kulturních Dnů Moskvy v Praze. Sešel se s prezidentem Klausem a primátorem Bémem. Jedním z témat rozhovorů byla i ekonomická krize, při setkání s Bémem Lužkov podotkl, že protikrizová opatření musí být přijímána na všech úrovních, protože potíže se nesmějí dotknout například městských sociálních programů, o krizi se bavili i s Klausem.

„Podrobně jsem vysvětlil, co se v Rusku dělá pro to, aby byla finanční krize vykompenzována a neprojevila se v reálném sektoru ekonomiky. Zdálo se mi, že to pana prezidenta zajímalo,“ podotkl moskevský starosta. Od českého prezidenta dostal jako dárek ruský překlad Klausovy knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

Lužkov je v Praze především kvůli tomu, aby osobně podpořil Dny Moskvy v Praze, které teď ve městě probíhají. Akce navazuje na loňské dny české metropole v ruském hlavním městě. V přítomnosti Lužkova a Béma byly dnes podepsány dvě smlouvy, jedna o spolupráci moskevské a pražské městské knihovny a druhá o společném bakalářském programu pražské Vysoké školy ekonomické a Moskevské městské univerzity správy moskevské vlády. 

Podle rektora VŠE Richarda Hindlse by se programu mohly účastnit až dvě stovky studentů. Cílem je, aby se čeští a ruští studenti z obou škol dostali do přímého kontaktu. Získali by také znalosti, které by mohla využít podnikatelská sféra, pro niž je Rusko čím dál atraktivnější. 

Bém a Lužkov také společně zahájili hospodářské fórum, které by mělo podle obou politiků přinést nové kontrakty především pro malé a střední firmy z obou metropolí. Lužkov připomněl, že na Moskvu připadá plných 35 procent vzájemné obchodní výměny s Českem. A tato vzájemná výměna se prý za poslední tři roky zdvojnásobila. 

Jurij Lužkov vládne Moskvě od roku 1992. Milovník fotbalu, tenisu a vášnivý včelař byl během své dlouhé politické kariéry viněn z korupce a praní špinavých peněz. Je kritizován také kvůli rozsáhlým přestavbám Moskvy, mimo jiné kvůli tomu, že většinu zakázek získává firma jeho druhé manželky, miliardářky Jeleny Baturinové.

Vydáno pod