Předčasné volby nebudou, poslanci neschválili program schůze

Praha - Poslanci dnes měli původně jednat o možnosti rozpuštění Poslanecké sněmovny. Protože však neschválili program schůze, k jednání vůbec nedošlo. Poslanci nejprve nezařadili na program schůze sněmovny návrh na rozpuštění dolní komory - pro bylo 83 poslanců, proti 62. Následně neschválili ani program a schůze skončila. Předseda ODS Mirek Topolánek vzápětí oznámil, že složí svůj poslanecký mandát. Předčasné volby jsou tak v nedohlednu a v úvahu připadá vyhlášení spíše vypsání voleb v řádném termínu. Do té doby zřejmě povede zemi i nadále úřednický kabinet Jana Fischera. Kvůli pokračování politické krize si pozval lídry dvou nejsilnějších stran prezident Václav Klaus na Hrad.

Fischer je ochoten pokračovat má však podmínky

Premiér Fischer je celou situací překvapen. Stejně jako veřejnost předpokládal, že politické strany mají vše zodpovědně připravené a dohody platí. O obratu socialistů se dozvěděl až z médií. V reakci na pád předčasných voleb oznámil, že chce rychlou dohodu stran o tom, jaká vláda povede stát do řádných voleb. V případě, že bude i nadále pověřen jeho kabinet, žádá obnovení mandátu vlády, tedy zřejmě opakování hlasování o důvěře. Chce zároveň pokračovat jen s rozpočtem s deficitem do 170 miliard korun, pro jehož prosazení je třeba schválit rozpočtové restrikce ministra financí Eduarda Janoty.

Podmínky Jana Fischera

„Pokud by bylo rozhodnuto, že i nadále povede zemi vláda pod mým vedením, považuji za nezbytné, aby mi byl v této věci obnoven mandát. Za nutnou podmínku pak považuji dohodu o přijetí nutných úsporných opatření a to tak, aby rozpočet na příští rok respektoval závazek současné vlády a deficit nepřekročil 170 miliard korun, cože přibližně 5 procent HDP.“


K tomu ho vyzval i Topolánek: „Vyzýváme vládu Jana Fischera, aby co nejrychleji předložila sněmovně ke schválení návrh protikrizového rozpočtu, včetně balíčku legislativních změn, které jej umožní. Jsme přesvědčeni, že v dané situaci musí být hlasování o tomto zákonu spojeno s vyslovením důvěry Fischerově vládě.“ Topolánkův návrh podpoří i komunisti. Volby do Poslanecké sněmovny tak budou v řádném termínu. Podle Ústavy musí být volby nejpozději mějsíc před skončením volebního období poslanců. K urnám se tak půjde nejpozději 28. a 29. května.

Klaus svolává schůzi na Hrad

Prezident Václav Klaus pozval na středu na Hrad předsedy nejsilnějších stran Topolánka a Paroubka. Politici by měli jednat s hlavou státu o řešení politické a ekonomické situace v zemi. Klaus tak reagoval na dnešní rozhodnutí ČSSD nepodpořit ve sněmovně rozpuštění dolní komory, což znemožnilo vypsat na počátek listopadu předčasné volby. Prezident také vyzval všechny politiky k zodpovědnosti. K zodpovědnosti vyzývá také nezařazený poslanec Juraj Raninec - byť chtěl podat po rozpuštění sněmovny ústavní stížnost, nyní navrhuje, aby až do voleb poslanci brali pouze minimální plat - tedy zhruba 8 tisíc korun. 

Právě jako nezodpovědný, ale také cynický, sobecký, vypočítavý a sebestředný označují obrat ČSSD politici z ostatních stran. „Prodlužování této agónie může možná jednomu, dvěma, třem lidem, možná jedné straně prospět. České republice ale ublíží a my všichni jsme skládali slib, který začíná větou “Slibuji věrnost České republice," uvedl například Miroslav Kalousek z TOP 09. Jeho spolustraník Karel Schwarzenberg zase považuje situaci za další z trapasů na evropské politické scéně. Nikdo už podle něj nechápe, co se v Česku vlastně děje.

ČSSD otočila o 180 stupňů

Ještě včera se zdálo, že politické strany potáhnou za jeden provaz a rozpuštění bez problémů schválí. Dnes však předseda ČSSD Jiří Paroubek překvapivě vystoupil s tím, že jeho poslanci návrh na rozpuštění sněmovny nepodpoří a strana podporuje konání voleb v řádném termínu v červnu 2010. Důvodem rozhodnutí je podle ČSSD ústavní stížnost, kterou zvažuje podat nezařazený poslanec Miloš Melčák, a hrozba právního napadnutí voleb. Melčák se však dnes nechal slyšet, že další ústavní stížnost už podat nehodlal.

I kdyby se dnes o rozpuštění sněmovny hlasovalo, třípětinové kvórum by zřejmě nebylo naplněno a sněmovna by se nerozpustila. Politické ohlasy najdete zde.

  • Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1115/111445.jpg
  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1111/111069.jpg