Vesecká chce poslat žalobce dřív do důchodu, možná dojde i na soudce

Praha – Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká přišla se svou variantou, jak ušetřit. Už v červnu podala ministerstvu spravedlnosti návrh na snížení věku, ve kterém musí státní zástupci odcházet do důchodu, na 65 let. Úředníkům se nápad zalíbil a stejnou cestou proto chtějí jít i v případě soudců. Podle Vesecké působilo k 1. červnu v soustavě státního zastupitelství 88 žalobců, kteří zároveň brali i důchod, a dalších 21 zástupců, kteří již dosáhli důchodového věku, ale o penzi si stále nepožádali. Ke stejnému datu přitom čekalo na svou příležitost 75 právních čekatelů, kteří mohli být ustanoveni hned do funkcí žalobců.

Pokud by žalobci odcházeli do penze nikoli v 70 letech jako nyní, ale o pět let dříve, pak by se podle Vesecké výrazně ušetřilo na platech, které rostou s délkou praxe. Začínající soudce u okresního soudu nastupuje za základ 50 100 korun, po třiceti letech mu hrubý plat naroste na 85 900, respektive na 95 000 korun. Okresní státní zástupce bere prvních pět let základ 45 100, v kraji o čtyři tisíce více. Po třiceti letech praxe pak jde o částky 77 300 a 85 500 korun. Soudců je přitom kolem tří tisíc, státních zástupců více než tisícovka.

Ministerstvu spravedlnosti se nápad Vesecké zamlouvá. „Šlo by o systémové řešení, kdy bychom podpořili odchod státních zástupců a soudců do důchodu, současně bychom umožnili generační obměnu na těchto pozicích,“ řekla České televizi ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Reportáž Terezy Kručinské a Michaly Hergetové (zdroj: ČT24)

Renáta Vesecká:

„S ohledem na platové zařazení těchto státních zástupců, jejichž platy jsou tvořeny nejvyššími platovými koeficienty, je současná potřeba finančních prostředků na jejich platy vysoká.“

Unii soudců se nápad nelíbí

Generační obměna se ale v současné situaci, kdy jmenovaní mladí soudci nepokrývají úbytek svých starších kolegů, nejeví jako dobrý nápad představitelům Soudcovské unie, kteří v jednorázovém úbytku soudců nad 65 let vidí hrozbu systémového kolapsu. Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník i její bývalý viceprezident Jaroslav Mádr považují 65leté soudce za zkušené, a proto by byla škoda se takových lidí zbavit. Podle Lichovníka by se mělo jít spíše cestou úpravy podmínek pro zabezpečení v důchodu pro soudce i státní zástupce, aby byli případně motivováni k odchodu do penze ještě před sedmdesátkou.

Tomáš Mottl, viceprezident Soudcovské unie:

Také prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová před jednorázovou výměnou „ze dne na den“ varuje. Žalobci se snížení hranice pro odchod do důchodu nebrání, pokud by ale museli k určitému datu odejít všichni nad 65 let věku, mohlo by podle Bradáčové na některých úřadech dojít ke kolapsu: „Některý úřad by se mohl ocitnout v situaci, že by mu odešla polovina státních zástupců.“

  • Renata Vesecká autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/724/72319.jpg
  • Tomáš Mottl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112689.jpg