Kraje můžou přestat proplácet poplatky, vedení ČSSD souhlasilo

Praha - Vedení sociální demokracie schválilo hejtmanům návhr, aby od června mohli přestat s proplácením zdravotnických poplatků. Každý zřizovatel, tedy kraj, popř. město, se do 21. června sám rozhodne, zda bude platit poplatky ve všech zařízeních, nebo s proplácením úplně přestane. Pak musí své stanovisko předat antimonopolnímu úřadu. Po jednání předsednictva to uvedl šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek. Na tento výsledek už reagoval hejman Jaroslav Palas, který večer oznámil, že Moravskoslezský kraj přestane poplatky proplácet.

ČSSD voličům slibovala, že v případě svého volebního vítězství poplatky zcela zruší. Sociální demokraté ale vyhráli červnové volby jen malým náskokem a zřejmě skončí v opozici. Většině krajů také docházejí peníze, protože s hrazením poplatků po celý rok nepočítaly.

Kraje nemusí v otázce proplácení poplatků postupovat jednotně. Třeba Pardubický kraj zrušil jejich proplácení už tuto středu, naopak v Jihomoravském kraji teprve chystají analýzu a až pak se ve věci poplatků rozhodnou.

Jasno už má hejtman Jaroslav Palas, který chce v Moravskoslezském kraji proplácení také zrušit. Kraj totiž nemá dost peněz v rozpočtu, aby mohl proplácet poplatky všude. Ještě to musí projednat zastupitelstvo kraje. „Jsem přesvědčen, že touto cestou půjdou i ostatní kraje. Není v silách jejich rozpočtů, aby poplatky proplácely všem pacientům. Moravskoslezský kraj je schopen proplácet je formou daru pouze pacientům osmi krajských nemocnic,“ vysvětloval Palas.    

Hejtmani reagovali na neformální stanovisko Evropské komise. Ta v úterý označila proplácení poplatků za diskriminační. Ministerstvo vnitra, podle něhož je také proplácení poplatků kraji v rozporu se zákonem, čeká na vyjádření Ústavního soudu. „S ohledem na stanovisko Evropské komice a povolební situaci je dohoda ukončit placení nejpozději do konce měsíce,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Podle EK by kraje buď měly proplácet poplatky všem, anebo nikomu, jinak jde o nepovolenou veřejnou podporu. Na úhradu poplatků všem ale kraje nemají. Pokud nyní přestanou poplatky ve svých zařízeních za lidi hradit, padne námitka o nedovolené veřejné podpoře a EK by ani nemusela zahájit správní řízení.

„Je to sice s velkým zpožděním, nicméně ministerstvo zdravotnictví oceňuje, že kraje přestaly porušovat platné zákony ČR. Tento dlouhodobý názor ministerstva navít potvrdila EK,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí hejtmanů mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. 

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach:

„Není důvod poplatky hradit. Slíbili jsme, že když v parlamentních volbách uspějeme tak, abychom sestavovali vládu, že poplatky zrušíme. To se nestalo.“

Za regulační poplatky vydaly kraje loni zhruba 480 milionů korun, pro letošní rok na ně vyčlenily přes 300 milionů, některé ale jen na první čtvrtinu nebo polovinu roku. Regulační poplatky zavedl v roce 2008 bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti. Osvobozeny jsou děti do 18 let. Po překročení ročního limitu 5 000 korun vracejí zdravotní pojišťovny peníze zpět, děti a senioři mají limit poloviční.

O termínu sjezdu se rozhodne 19. června

Vedení ČSSD také jednalo o termínu stranického sjezdu, zatím ale stále existují dva návrhy. Buď řádný termín na jaře příštího roku, nebo je ve hře také září – sjezd by se v takovém případě konal ještě před senátními a komunálními volbami. Záříjový termín prosazuje pražská organizace a podpořil ho i statutární místopředseda Bohuslav Sobotka. Vedení ČSSD má ale mandát připravit pro zasedání ústředního výkonného výboru návrh na konání sjezdu až na jaře. Definitivně rozhodne právě výkonný výbor 19. června. Pokud by se sjezd konal na jaře, mohl by být předseda vybrán v přímé volbě.   

Proti zářijovému termínu se postavilo mnoho vlivných sociálnědemokratických politiků. Varovali před stranickými půtkami před podzimními komunálními a senátními volbami. Někteří uváděli, že by mohly být pro ČSSD sebevražedné. O post předsedy by se měli utkat Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. 

Sobotka také oznámil, že sociální demokraté posunuli termín uzávěrky nominací pro podzimní senátní volby. Vytvořili si tak čas, aby ve všech volebních obvodech mohli vybrat nejlepší kandidáty, uvedl Sobotka. Dodal, že cílem ČSSD je mít v horní komoře tolik zástupců, aby vytvořili početně nejsilnější klub.