V Praze demonstrovalo přes 200 studentů proti státním maturitám

Praha - Na Václavském náměstí v Praze demonstrovalo přes 200 lidí proti státním maturitám. Studenti se dali dohromady přes sociální síť Facebook, protest podpořil i senátor Marcel Chládek (ČSSD). Původně se očekávalo 3 000 až 5 000 účastníků. Ačkoliv ministerstvo školství o akci nic nevědělo, ministr Josef Dobeš (VV) se rozhodl přijmout tříčlennou delegaci protestujících přijmout. Příští týden startuje generálka státních maturit, která má prověřit, zda je vše zajištěno na spuštění nových zkoušek dospělosti na jaře příštího roku.

„Studenti, spojme se a pojďme vyjádřit svůj názor proti státní maturitě!!!“ stojí na facebookových stránkách k dnešní akci. Studenti vyzbrojení píšťalkami a transparenty se shromáždili kolem 13:00 na Václavském náměstí, někteří vyšplhali i k sochám obklopujícím svatého Václava. Na dav dohlížela policie.

Prostestujícím vadí, že státní maturita srovnává gymnazisty se studenty ostatních škol

Poté se za doprovodu policie vydali přes Staroměstské náměstí a Pařížskou ulici k úřadu vlády, kde se s nimi krátce setkal mluvčí úřadu Martin Kupka. Organizátorka akce Erika Šrédlová novinářům řekla, že se jim na maturitách nelíbí, že srovnávají gymnazisty se studenty středních odborných škol. „Nedopusťme, abychom spustili nejdražší státní maturitu na světě,“ řekl demonstrantům senátor Chládek. Ten projekt nových maturit dlouhodobě kritizuje, je prý předražený a riskantní.

Mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček uvedl, že je o dnešním protestu nikdo neinformoval. Ministr se však narychlo rozhodl, že přijme na krátké jednání organizátorku akce Šrédlovou a dvě studentky. „Je povoleno téměř vše a nemáme standard, který by nám řekl, co je minimum středoškoláka,“ obhajoval nové zkoušky Dobeš. Rozdílnou úroveň gymnazistů a studentů odborných škol prý zohlednili v tom, že si studenti mohou vybrat ze dvou úrovní obtížnosti maturit. Počítá však prý s tím, že maturity neudělá kolem 20 procent studentů

Co se týká připravenosti státních maturit, podle ministerstva je vše zajištěné a poslední mouchy by měla vychytat maturitní generálka naplánovaná na příští týden. Maturity se připravují už 14 let, od roku 2008 do letošního prosince spolkne projekt 570 milionů korun.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24