Děti s leukémií mají novou naději na úspěšnou léčbu

Ostrava - Léčba leukémie bude pro část dětských pacientů šetrnější a kratší. Od 1. prosince zavádějí lékaři nový postup, který umožňuje předepsat každému dítěti léčbu přesně na míru. Česká republika se zařadila do skupiny zemí se špičkovými výsledky. Samotná léčba ale znamená pro děti i rodiče velmi těžké období. Lékaři pracovali na takzvaném novém protokolu dva roky. S novou nadějí na úspěšnou léčbu pro děti s leukémií nebo astmatem přišli i odborníci z Olomouce, kteří mají první výsledky tříletého výzkumu zaměřeného také na takzvanou terapii šitou na míru. Zatím ale není jisté, kdy se tato novinka dostane k pacientům, vědci jsou teprve ve fázi klinické studie.

„Pro určitou skupinu dětí to znamená méně léčby, a tedy i méně nežádoucích účinků pro budoucnost,“ tvrdí lékař Dětské kliniky FN Ostrava Tomáš Kuhn. Jinými slovy - malí pacienti, kterým výsledky vyjdou dobře, dostanou chemoterapií méně. Dítě se musí nejdřív důkladně vyšetřit. „Jedná se o nové možnosti vyšetřování, jako je průtoková cytometrie, molekulární genetika, a jedná se také o nové kombinace léků,“ vysvětluje Kuhn. Vzorky se zkoumají v Praze a v Olomouci. Nejde o velký skok, ale další krůček vpřed. Touto studií se Česko řadí po bok Německa či Švýcarska. „Je to to nejlepší, co dnes můžeme dětem nabídnout,“ dodává Kuhn.

Amálka: Jak se žije s leukémii?

Malá Amálka například ještě nechodí ani do školy. Nemůže si ale hrát jako ostatní děti, pravidelně musí absolvovat chemoterapii. „Děti jsou bez pohybu a vlastně nemůžou chodit,“ svěřuje se se zkušenostmi, kterých už má víc než dost, její maminka Marta Bartáková. Chemoterapie, lumbálka, centrální katetr schovaný v kapsičce, to všechno Amálka zná. Hadičky si dokonce sama hlídá. Na Mikuláše oslaví v nemocnici šesté narozeniny. Akutní lymfoblastickou leukémii jí zjistili v červnu. „Měla komplikovanější průběh, prodělala velmi těžkou infekci, byla i na dětském ARO, krátce i na ventilátoru,“ potvrdila lékařka oddělení hematoonkologie Dětské kliniky FN Ostrava Linda Křižáková. Velký kus práce už má ale holčička za sebou. Chemoterapie jí končí na jaře.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)


Výzkum z Olomouce půjde do praxe do dvou let

Lékařům v Olomouci pomáhají s výzkumem vědci z Laboratoře experimentální medicíny. Dva unikátní přístroje za 30 milionů korun dokáží odhalit, jaký lék je pro děti s akutní lymfatickou leukémií nejlepší. První výsledky výzkumu jsou hodně povzbudivé. Podle Petra Džubáka z Laboratoře experimentální medicíny při Dětské klinice LF UP a FN Olomouc budou mít lékaři snadnější rozhodování a pacienti menší množství nežádoucích účinků při léčbě. „Nebude to ale ani za měsíc, ani za dva. Myslíme si, že by aplikace v klinické praxi mohla být do dvou let,“ dodal přednosta Dětské kliniky FN OL Vladimír Mihál.

Díky obrovskému pokroku v léčbě akutní lymfoblastické leukémie se uzdravuje více než 80 procent dětí. Ještě v sedmdesátých letech minulého století neměli pacienti s touto diagnózou žádnou šanci na vyléčení.

Amálka si sama hlídá i hadičky
Zdroj: ČT24