Falšování údajů o autech vyneslo úředníkovi 3,5 roku

Krnov (Bruntálsko) / Bruntál - Okresní soud v Bruntále dnes poslal na 3,5 roku do vězení bývalého úředníka krnovské radnice. Rozsudek uvádí, že se Radomír Muroň podílel na nelegálním dovozu a přihlášení vyřazených aut dovezených do Česka ze zahraničí. Zneužíval při tom soukromá data nic netušících lidí a s komplici padělal potřebné dokumenty. Celkem takto legalizoval pro provoz v ČR tři desítky automobilů v hodnotě kolem sedmi milionů korun.

Muroň působil na krnovské radnici jako referent oddělení evidence vozidel. Spolupracoval se skupinou překupníků, kteří získali možnost dovážet do Česka z Francie levné automobily. Vozy pocházely ze zaplavených oblastí a tamní úřady je vyřadily z provozu. Dovozce je ale dopravil do Česka, kde je pak s pomocí Muroně zlegalizovali pro český trh a dál prodali zájemcům. „Auto bylo jako nové. Dodnes s ním jezdím,“ řekl soudu jeden z majitelů.

K podávání žádostí o schválení technické způsobilosti využíval Muroň a spol. soukromá data řady lidí. Někteří je skupině či Muroňovi poskytli dobrovolně za slíbenou odměnu. „Měl jsem dostat 500 korun. Nedostal jsem nic. Myslel jsem, že informace nepoužili. Pak mi na policii řekli, že na mě přihlásili auto,“ tvrdil jeden ze svědků. „Údaje byly pro rodinného přítele. Ten se zaručil, že to nebude žádná černota. Byla to ale blbost,“ doplnila další svědkyně.

Většina takto napálených lidí později na policii zjistila, že dovozci v řadě případů padělali na dokumentech jejich podpis. Mnozí vůbec netušili, že na jejich jména byly dovezeny, zaregistrovány a dál prodány automobily. „Nikomu jsem žádné údaje neposkytl. Podpis na dokladech nebyl můj. Vůbec netuším, jak se tam moje jméno dostalo,“ divil se další z předvolaných svědků.

Podle soudu se během hlavního líčení jednoznačně prokázalo, že úředník s dovozci a překupníky aut spolupracoval vědomě. „Je evidentní, že se vytýkaného jednání dopouštěl vědomě. Prokazuje to fakt, že falšoval podpisy lidí,“ řekl soudce. Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné. Státní zástupkyně i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.