Podívejte se, jak stávka omezí život v krajích

Ústí nad Labem – Děti ze všech 19 základních škol v Ústí nad Labem budou mít zítra volno, ředitelé kvůli plánované stávce vyhlásili ředitelské volno. Po jednání bezpečnostní rady města to uvedla náměstkyně primátora Helena Kubcová (ODS). Vedení města se prý obává toho, že by se děti nedostaly do školy. „Myslím si, že to v téhle situaci zbytečné není. Je to pro klid rodičů, pro klid jejich dětí,“ uvedla. Naopak déle budou mít otevřeno mateřské školky, rodiče si v nich budou moci děti výjimečně vyzvedávat až do 19:30. Otevřených bude i 12 školních družin.

Odboráři ústeckého dopravního podniku chtějí celý čtvrtek stávkovat – 11 autobusových a trolejbusových linek vůbec nevyjede a ty zbývající budou jezdit v omezeném režimu. Někteří řidiči totiž stávkovat nebudou, dopravní podnik navíc hodlá zajistit externí řidiče.

Plzeňská ČSAD stávku podpoří symbolicky

Jak bude vypadat stávka v regionech (zdroj: ČT24)

V Plzeňském kraji pojedou ve čtvrtek všechny linkové autobusy, odbory plzeňského ČSAD ji podpoří jen symbolicky. Ve všech 420 vozech budou vylepeny plakáty vyjadřující nesouhlas s reformami vlády. Všechny spoje pojedou podle jízdních řádů pro pracovní dny.

Kvůli stávce na železnici posílí největší veřejný autobusový dopravce na západě Čech některé směry z okresních měst do Plzně a zpět. „Půjde zejména o ranní a odpolední spoje, které navážejí lidi do práce a do škol,“ uvedl ředitel ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Hucl. Standardní denní výpravu 396 autobusů posílí ve čtvrtek 27 vozů.

Jak stávka omezí dopravu v Jihomoravském kraji, najdete zde.

Situaci ve Zlínském kraji najdete zde.

Také Pardubický kraj zasáhne zítřejší stávka pouze částečně. Na hlavní železniční trati i na všech regionálních se sice doprava zastaví, cestující ale do cíle rozvezou autobusy. Pokud nebudou na silnicích překážky, pojedou regionální autobusy podle jízdního řádu. Také pardubická MHD by měla jezdit podle jízdních řádů, odboráři vyhověli požadavkůlm dopravního podniku i radnice a stávku podpoří jen nepřímo.

Na Vysočině mají fungovat autobusové linky i MHD bez omezení. Odbory se chystají na podporu protestu umístit ve vozech městské dopravy letáky. Symbolickou podporu se chystají  kraji vyjádřit i hasiči a pracovníci ve školství. České dráhy také zajistily náhradní dopravu na železniční trati Jihlava - Havlíčkův Brod - na lince budou jezdit tři autobusy podle platného vlakového jízdního řádu.

Problémy s MHD v Moravskoslezském kraji

K zítřejší stávce se připojí i část řidičů soukromého dopravce Veolia Transport Moravia, problémy s autobusovou dopravou proto zřejmě postihnou okolí Třince, Českého Těšína nebo Bruntálu, kde firma zajišťuje provoz MHD: „Řidiči z našich provozoven v Krnově, Bruntále, Českém Těšíně, Jablunkově a Třinci se rozhodli ve čtvrtek stát. Chceme proto dát lidem vědět, že naše spoje tam nebudou jezdit,“ uvedl předseda odborů Jaroslav Giza.

Podle něj bude ve zmíněných střediscích stávkovat zhruba 320 řidičů. „Ostatní podpoří stávku demonstrativně vyvěšením plakátů, kterými dají svůj negativní postoj k vládním reformám,“ konstatoval Giza. Doplnil, že osobně by volil radikálnější přístup, kdy by nevyjel ani jeden autobus společnosti. "Ale
rozhodnutí nakonec bylo na jednotlivých odborových organizacích," dodal.

V Moravskoslezském kraji bude ve čtvrtek také stávkovat velká část řidičů
ČSAD Havířov. V Havířově proto bude jezdit MHD velmi omezeně. Naopak v
Ostravě a Opavě podpoří šoféři stávku pouze symbolicky vyvěšením letáků. V Novém Jičíně, Karviné a Frýdku-Místku bude MHD jezdit jako obvykle.

Nestávkující chtějí o sobě dát vědět už dnes

Dnes před půlnocí hodlá skupina nespokojených cestujících, kterým se nelíbí chystaná stávka, okupovat soupravu metra končící ve stanici Dejvická na lince A. Facebooková iniciativa vystupuje pod heslem: „Když vy nás nechcete vozit, tak my nebudeme vystupovat.“ Svou účast zatím slibuje téměř pět set lidí a téměř šest set účast zvažuje. V podobném duchu se nesou další stránky a skupiny pod názvy Stávka proti stávkám nebo Stávka proti odborům.

O něco neutrálněji se tváří skupina "Za mě nestávkujete!", která sice nechce brát odborům právo na stávku, ale zároveň nechápe, proč mají důsledky nést jiní. „Za nás nestávkujete a tím, že budete blokovat lidi, kteří jsou na tom v mnoha případech hůř než vy, nikomu nepomůžete…. Pokud chcete někoho blokovat, blokujte vládu. Nikoliv občany ČR,“ apelují stránky.

K dalšímu protestu se schyluje přímo před budovou centrály odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla. Rozladěný účetní, který právě začíná podnikat, se rozhodl pro sólo akci a dnes v 17:00 se připoutá řetězem ke dveřím budovy.

Na adresu odborářů si včera zavtipkoval i ministr Kalousek

Miroslav Kalousek, který je známý svými glosami na politickou krizi: Na vlastní Kočí nebo Nejslabší, máte Babáka, se rozhodl složit odborářům báseň. Jeho rýmovačku zaznamenal portál časopisu Týden.

Ukázka: "Odboráři, odboráři, vezli s….. na trakaři.
Po cestě však vedli boje, kdo se bude držet oje.
Neboť ten, kdo tlačil vzadu, ten se neubránil smradu."….

A reakce odborářů? „Jediné, co mohu říct, je to, že pan Kalousek je schopnější básník než ministr financí,“ reagoval na rýmovačku odborový předák Luboš Pomajbík.