Trať poničená kamionem je po týdnu zcela průjezdná

Spytihněv (Zlínsko) – Po týdnu prací se Správě železniční dopravní cesty podařilo otevřít druhou kolej trati Přerov–Břeclav, která byla nesjízdná mezi Napajedly a Huštěňovicemi. Poškození vzniklo při srážce rychlíku s kamionem na přejezdu ve Spytihněvi. Kromě kolejí a další traťové infrastruktury poškodily trosky kamionu také staniční budovu na přilehlé zastávce. Celkovou škodu na trati a budově vyčíslila SŽDC na 5,5 milionu korun.

Mluvčí SŽDC Pavel Halla upřesnil, že museli železničáři vyměnit 550 metrů kolejí a 900 pražců.

Nehoda se stala minulou středu v poledne. Řidič polského kamionu vjel na přejezd v době, kdy svítila výstražná světla, ale než stihl projet, spustily se závory. Sám řidič, který při havárii nebyl zraněn, později uvedl, že už dříve čekal před spuštěnými závorami. Když se zvedly, ale výstražná světla stále blikala, myslel si, že jsou porouchaná. Předjel přitom i další auto, které se před přejezdem zastavilo. Před střetem s rychlíkem stihl utéct z kabiny. Kriminalisté již řidiče kamionu obvinili z obecného ohrožení, hrozí mu až osm let vězení.

Při nehodě se neporanil ani nikdo ve vlaku. Kvůli úklidu jejích následků ale byla na jedné z nejdůležitějších tratí v zemi na devět hodin zcela zastavena doprava, do autobusů museli přestupovat i cestující z mezistátních vlaků do Vídně a Varšavy.