ODS má primátora, TOP 09 většinu v radě

Praha – Rada hlavního města je opět kompletní, Praze nově vládne koalice ODS a TOP 09. TOP 09 má dva náměstky a čtyři radní, občanským demokratům zůstali dva náměstci, dva radní a primátor Bohuslav Svoboda. O novém složení rady rozhodlo dnes pražské zastupitelstvo, pravicovou spolupráci vpodvečer jednomyslně schválila také regionální rada pražské ODS. Jednodenní proces vzniku nového vedení Prahy zahájili zástupci pražské TOP 09, když v ranních hodinách osobně nabídli Svobodovi koaliční smlouvu. Vzdání se postu primátora vyměnila TOP 09 za většinu křesel v radě. Koaliční smlouvu s nimi přitom uzavřela pouze část ODS na straně primátora, zbytek zastupitelů v čele se šéfem pražské ODS Borisem Šťastným ji podepsali následně kromě starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové (ODS). Zvolení nových členů rady předcházelo odvolání čtyř sociálních demokratů. Zástupci dosavadní koalice ODS a ČSSD, která vznikla po loňských podzimních volbách, se přitom ve středu domluvili na tom, že koalice bude ukončena 23. prosince.

Za TOP 09 obsadí místa náměstků Tomáš Hudeček a Pavel Richter. Na místa řadových radních byli zvoleni za TOP 09 Helena Chudomelová, Lukáš Manhart, Eva Vorlíčková a Václav Novotný. Za ODS zůstali náměstci Ivan Kabický a Josef Nosek a radní Aleksandra Udženija a Radek Lohynský, některým se ale změní kompetence. Rada tak bude mít plných 11 členů, jak ukládá zákon.

Tomáš Hudeček, předseda pražského zastupitelského klubu strany TOP 09:

„Dvě koaliční strany, které spolu spolupracovaly, poznaly, že spojenectví ČSSD a ODS není to pravé ořechové pro pravicovou Prahu. Stejně tak za ten rok došlo k vývoji uvnitř ODS, kdy část strany poznala, že tu existuje jedna solidní strana, jež je složena z odborníků a slušných lidí, kteří v politice nikdy předtím nebyli.“

Svoboda má plnou podporu předsedy ODS Petra Nečase, uzavření koaliční smlouvy s TOP 09 označil premiér za správný a rozumný krok, Svoboda ho prý o tomto kroku informoval. „Jsem přesvědčený, že je to dobrá zpráva i pro Pražany, jde koneckonců o řešení, které jsem podporoval již před rokem po komunálních volbách v Praze,“ prohlásil Nečas na tiskové konferenci. Pražskou ODS nepovažuje za nejednotnou, naopak ji předseda ODS pochválil, jak zvládla složitou situaci posledních dnů.

Šťastný ještě včera avizoval, že jednání o nové koalici mělo proběhnout dnes v odpoledních hodinách. Už ráno však zastupitelé za TOP 09 donesli do primátorovy kanceláře návrh koaliční smlouvy. Kolem 9:00 Svoboda spolu s dalšími 8 věrnými zastupiteli ohlásil podepsání nové koalice. Původní iniciátor Šťastný dorazil na magistrát až v 10:00 a zamířil přímo k primátorovi, kde se dověděl o existenci nové vlády v Praze. „Je to poměrně nestandardní situace, nebývá v ODS zvykem, že vyjednává jedna skupina mimo běžné principy – až tam se oficiálně dozví, že má Praha novou koalici,“ sdělil šéf pražské ODS.

Zdeněk Tůma
Zdroj: ČT24

„Ano, pan Šťastný ještě nebyl v práci,“ poznamenal Svoboda k tomu, že předseda pražské ODS nebyl o dohodě informován. Podle Svobodových slov za ním přišli zástupci TOP 09 s velmi exkluzivní nabídkou a chtěli znát rychlou odpověď. „Já si nedovedu představit, že by nějaký člen zastupitelstva něco tak exkluzivního, co plně odpovídá usnesení regionální rady o tom, že máme uzavřít koalici s TOP 09, nepodepsal,“ uvedl Svoboda v ranních hodinách.

Podle Hudečka Svoboda jako primátor překvapil. Strana ho již nepovažuje za loutku. „Primátor zastává určitou politickou linii, ke které se ve straně ODS přidala podstatná část současných zastupitelů, což je velká změna oproti tomu, jak to bylo před rokem,“ řekl Hudeček.

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský: „Já zatím nevidím nic, než co dlouhodobě říkáme, že neshody v koalici nebyly zapříčiněny sociální demokracií, ale vnitřními boji v ODS.“

Šéf pražské ODS koaliční smlouvu s TOP 09 podepsal i přesto, že o dohodě nevěděl a její vznik chtěl řešit ve stranických orgánech. K podpisu ale posléze vyzval i ostatní a smlouvu pak podepsali další zastupitelé ODS. Způsob dohody ale označil za nestandardní a chce, aby ji večer posvětila regionální rada pražské ODS.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Smlouvu nepodepsala pouze starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS). Vadí jí prý způsob, jakým bylo o koalici rozhodnuto. Bude ji ale podporovat, pokud ji odsouhlasí regionální rada, řekla. S návrhem koaliční smlouvy dlouho nesouhlasili kromě Kousalíkové údajně také Rudolf Blažek a Dalibor Mlejnský.

Klaus: Nová koalice je možná projekt, který se vymkne z rukou

Prezidenta Václava Klause poslední zvraty na pražském magistrátu překvapily, nerozumí jim a „mračí se na ně“. Klaus to řekl serveru Novinky.cz a Lidovým novinám. Sám spojení ODS a ČSSD na radnici pokládal za rozumné řešení. Teď se mu však prý zdá, že se někdo pustil do projektu, který se mu vymyká z ruky. Na otázku, zda je mu „intuitivně sympatičtější“ Boris Šťastný nebo primátor Bohuslav Svoboda, připustil, že ke Šťastnému má „lidsky nepochybně blíže“.

„Nerozumím tomu, nevím, co všechno za tím je, jaké jsou to dlouhodobé dopředu myšlené tahy, netuším. Věřím, že se Pražané na takovouhle zápletku musí mračit, já se mračím taky,“ řekl Klaus Lidovým novinám.

Rada v novém poprvé zasedala, spěchá s rozpočtem

Čerstvě zvolené radní z TOP 09 si ještě odpoledne pozvali koaliční kolegové k první, mimořádné, schůzi. Důvodem je uspíšení domluvy na rozpočtu pro příští rok, který musí zastupitelstvo schválit do poloviny prosince. Rada však podle primátora Svobody bude o rozpočtu rozhodovat příští týden. Rozpočet schválený radou totiž musí magistrát na 15 dnů vyvěsit na úřední desce, teprve pak o něm může hlasovat zastupitelstvo.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na dnešní vývoj na pražském magistrátu uvedl, že konečně na radnici nastal stav, který „jakž takž odpovídá výsledkům voleb“. Ministr zahraničí Schwarzenberg před novináři doplnil, že jeho TOP 09 podporuje na pozici primátora Svobodu. „Velmi se osvědčil a já si ho velmi vážím, poněvadž on začal opravdu boj proti nešvarům, které byly na magistrátu a na radnici. Rozkmotřil se s kmotry, tudíž je správný primátor a tudíž my ho podpoříme,“ řekl lídr TOP 09.