Stížnosti se množily, samolepky STK mění výrobce

Praha - Ministerstvo dopravy po deseti letech mění dodavatele samolepek technické kontroly. Důvodem jsou opakované stížnosti řidičů na nedostatečnou kvalitu známek. Některé se odloupávaly a byly nečitelné. Vedle výrobce se změní i ochranné prvky.

„Nová nálepka bude odolnější, měla by vydržet čtyři roky. Výrobce na ni poskytuje záruku 4 roky, dosud to byl pouze rok,“ vysvětlil Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy.

Na první pohled je stará a nová známka k nerozeznání. Nové sady ale mají ve svém hologramu zmenšeninu grafiky s barevnými auty. Čarový kód by pak měl snížit počet těch, které jsou vylepovány načerno. Povrch známky je navíc potažen speciálním krycím lakem, který má zajistit, aby etiketa zůstala čitelná.

Nové nálepky se mají dostat do oběhu od června 2013. Resortu ale pořád zbývá zhruba 1,2 milionu nekvalitních nálepek, které z oběhu nestáhne. Při jízdě s nečitelnou nálepkou se přitom řidič dopouští přestupku. Pokud zjistí, že je známka poškozená, měl by si proto ihned nechat vystavit novou.

Samolepky technické kontroly mění výrobce (zdroj: ČT24)