Průlomová léčba vysokého tlaku už se provádí i ambulantně

Praha - Lékaři pražské Nemocnice Na Homolce a brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny zdokonalili nejmodernější metodu léčby vysokého krevního tlaku. Dosud těžkým pacientům zaváděli do těla sondu a katetr a ultrazvukem spálili nervová vlákna v tepně u ledvin, která tlak ovlivňují. Nově ale provádí zákrok bez vpichu jen přes kůži. Metoda je vhodná pro ty, u nichž se hypertenzi dlouhodobě nedaří snížit pomocí medikamentů.

Metoda renální denervace spočívá ve snížení jinak nesnížitelného tlaku zásahem na ledvinných tepnách. Ultrazvukem se na tepnách spálí nervová vlákna, která nadměrně aktivují organismus a způsobují právě zvýšený krevní tlak.

„Metoda naprosto bezpečně funguje u nemocných, kteří mají jiným způsobem neovlivnitelný krevní tlak, mají tedy vyčerpanou farmakoterapii a tlak se dá pouze kontrolovat, ne léčit,“ řekl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. Zatím podle něj ale ještě neexistují data, která by říkala, že metoda je vhodná pro všechny nemocné s hypertenzí.

Ideální krevní tlak je 120/80 milimetrů, může být ale i o něco nižší nebo vyšší. Když ale vyšplhá nad hranici 140/90, tak zdravotní rizika prudce rostou a je nutná léčba. V Česku trpí hypertenzí až tři miliony lidí, přibližně třetina o ní ale vůbec neví a sotva čtvrtina pacientů se léčí správně.

Nově na vysoký tlak (zdroj: ČT24)