Koktavost je handicap. Lidé s vadou řeči si hledají práci jen stěží

Brno - Jak můžu pracovat s lidmi, když nedokážu správně formulovat věty? To je otázka, kterou si pacienti s vadou řeči kladou častěji, než by sami chtěli. Najít uplatnění na trhu práce je pro ně často neřešitelný problém. Stát jim ale hledání obživy nijak neusnadňuje. Brněnská logopedická klinika proto otevřela speciální kavárnu, kde obsluhují jejich klienti s poruchou řeči, kteří by jinak práci v pohostinství získali jen stěží.

„Tato vada není na první pohled vidět, ale ten člověk má problémy s komunikací a sebevědomím. Vizuálně je úplně normální, ale pokud má poruchu řeči, tak na něj během pohovoru ten stres ještě víc působí a zaměstnavatel si pak myslí, že to je nevhodný pracovník,“ připustila úskalí na trhu práce sociální pracovnice Hana Jelínková, která pracuje s klienty brněnské logopedické kliniky.

„Celá řada lidí má poruchy řeči a končí třeba částečným invalidním důchodem. My se snažíme je prostřednictvím naší kavárny vrátit na trh práce,“ doplnila Jelínková. Kavárna Logo, která sídlí v městské části Štýřice, aktuálně zaměstnává čtyři ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Teď mohou obsluhovat v kavárně a připravovat dezerty.

„Zaměstnavatelé nedokáží docenit, že ti lidé, byť mají nějakou vadu, mají neuvěřitelnou chuť pracovat a umí spoustu věcí,“ tvrdí jedna ze zaměstnaných žen Monika Svobodová. Vada řeči se u ní objevila po autonehodě, její kolegyně zase prodělala operaci štítné žlázy, při které jí lékaři poškodili hlasivky.

Odborníci odhadují, že mírnou vadou řeči trpí v Česku každý 20. člověk. Část pacientů se s poruchou už narodí, někteří ale mají potíže s mluvením například po prodělaném šoku nebo po mozkové příhodě.