Infarkt ve dvaceti? S familiární hypercholesterolémií ano

Praha – S vysokou hladinou cholesterolu se potýkají přes dvě třetiny populace. A poslední průzkumy ukazují, že u více než 40 tisíc lidí za tím nestojí nerozumný životní styl, nýbrž dědičné onemocnění – familiární hypercholesterolémie. A valná většina z nich nemá o život ohrožující chorobě ani tušení.

Familiární hypercholesterolémie - riziko infarktu v mládí (zdroj: ČT24)

Familiární (to proto, že na nemocného přechází geneticky v rodině) hypercholesterolémie představuje nejčastější vrozené onemocnění metabolismu. Lidé s touto dědičnou dispozicí mají až šestinásobně vyšší hladinu cholesterolu oproti zdravým lidem. „A proto se u těchto nemocných můžeme setkat s onemocněními, jako jsou infarkt nebo mozková cévní příhoda, ve věku, kdy jinak tato onemocnění vůbec nevídáme, třeba už mezi 20. a 30. rokem věku,“ upozorňuje předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík.

Vysoký cholesterol způsobený familiární hypercholesterolémií se dá rozpoznat podle některých symptomů, neprojeví se ale rozhodně u všech nemocných. Podle Michala Vrabíka třeba u těžkých případů nemoci se mohou objevit usazeniny cholesterolu na očních víčkách nebo duhovce. „Případně takzvané xantomy – takové hrudky cholesterolu, které se dělají na drobných ručních kloubech,“ dodává.

Léčba nemoci se odráží od změny životního režimu, která ale sama o sobě zřídkakdy stačí. Přidat se proto musí i užívání medikamentů. Odborné informace o nemoci lze najít na serveru Medical tribune.

(zdroj: Diagnóza FH)