Novou D1 v celé šíři ochutnali řidiči na Benešovsku

Psáře (Benešovsko) – Již jen závěrečnou tečku zbývá napsat stavbařům za modernizací prvního úseku dálnice D1. Mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku již zkrátili uzavírku jizdního pásu ve směru na Prahu zhruba na polovinu. Asi na čtyřech kilometrech se tak řidiči mířící na Prahu vrátili do správné poloviny dálnice, úplné zprovoznění druhého modernizovaného jízdního pásu by mělo následovat v příštích dnech. Poslední práce před zrušením všech omezení probíhají také mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem, kde však budou opravy ještě pokračovat na jaře.

Zhruba z pětiny měla být letos v říjnu hotová rozsáhlá modernizace dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou. Zatím je ale těsně před dokončením pouze jeden úsek. Mezi Šternovem a Psáři se dokonce již jezdí v obou pásech po novém, ovšem ve směru na Prahu zatím pouze v části úseku. V poledne se po půlhodinové uzavírce přesunulo místo, kde musí řidiči přejet do protisměru, od psářské křižovatky zhruba do poloviny opravovaného úseku na 45. kilometr. Mezi 49. a 45. kilometrem tak už jezdí auta v každém směru ve správné části dálnice. Mluvčí stavební firmy Eurovia CS Iveta Štočková však upozornila, že je ještě uzavřena vozovka v blízkosti dělicího pásu kvůli dokončovacím pracím a montáži svodidel. Úplné ukončení prací plánují silničáři na konec příštího týdne.

Půlhodinová uzavírka, při které dělníci po poledni upravovali dopravní značení a otevřeli provizorní přejezd přes střední dělicí pás na 45. kilometru, nezpůsobila na dálnici velké obtíže. Fronta aut byla dlouhá zhruba 1,5 kilometru „Ve 12:25 byla dálnice znovu otevřena,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnice Jan Studecký.

Závěrečná úprava svodidel a demontáž provizorního značení již začala na D1 u Jihlavy. Každý směr jezdí ve své polovině dálnice již od září, v tomto týdnu by měla skončit poslední omezení před zimní přestávkou. Ta proběhne vzhledem k tomu, že již v létě rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic o odkladu opravy jedné části dálnice na příští rok v obavě, aby na Vysočinu nepřišla zima příliš brzy a nezastihla dálnici „v nedbalkách“. V příštím roce budou pokračovat práce také v úseku Lhotka – Větrný Jeníkov. Naopak část Loket – Hořice bude mít druhý úsek zcela dokončený ještě letos.

U Psář se auta rozjela po modernizované dálnici (zdroj: ČT24)