VIDEO: Vědci poprvé nafilmovali mládě vzácné hlubinné chobotnice

Oceánologové studovali podivnou hlubokomořskou chobotnici a popsali, jak se rodí. Mládě je od narození v podstatě plně dospělý tvor. Na svět se dostává z vajíčka, které se podobá golfovému míčku.

Chobotnice z čeledi Grimpoteuthis nemají české pojmenování – už jen proto, že je na vlastní oči zřejmě téměř žádný Čech neviděl. Žijí v oceánských hlubinách, nejraději se pohybují v hloubce kolem čtyř až pěti tisíc metrů pod hladinou. Vědci je objevili a prozkoumali teprve nedávno, především díky autonomním ponorkám.

Když se mezi experty poprvé dostaly fotografie a později i videa, řada lidí si všimla podobnosti těchto tvorů s postavičkou slona Dumba z pohádek Walta Disneyho. Její ploutve připomínají sloní uši. Proto se začalo chobotničce říkat Dumbo, a tak se o ní často píše i v českých médiích.

Mládě chobotnice Grimpoteuthis (zdroj: ČT24)

Víme toho o nich zatím kvůli izolovanému způsobu života velice málo; proto je nový výzkum zveřejněný v odborném časopise Current Biology tak důležitý. Vědci v článku poprvé popsali, jak vypadají čerstvě vylíhlá mláďata tohoto tvora. Poprvé je spatřili roku 2005, když výzkumníci v rámci programu na zkoumání oceánského dna vytáhli pomocí podmořských dronů z hlubin zvláštní kuličky podobné malým golfovým míčkům přichyceným ke kusům korálů.

„Když jsme je studovali, bylo nám hned jasné, že by to mohla být nějaká vajíčka,“ popsal spoluautor studie Tim Shank. „První, které jsme otevřeli, byly prázdné, ale další dvě obsahovala mrtvou hmotu podobnou želatině. Teprve v posledním se ukrýval exemplář, který jsme popsali v naší studii.“ Shank měl vejce umístěné v kyblíku se studenou mořskou vodou; ještě než ho stačil otevřít, vejce se samo vyklubalo – jeho obal praskl a ukázalo se, že je v něm živý tvor.

Proč nám to pomůže?

Zpočátku se chobotnice příliš nehýbala, ale jakmile se dostala z vejce ven, začala normálně plavat. Vědcům se to podařilo nafilmovat, později tělo malé chobotnice studovali pomocí magnetické rezonance. Tak také rozpoznali, že patří do čeledi Grimpoteuthis – nebyli ale schopní určit, ke kterému z jedenácti známých druhů ji přiřadit. Ty se totiž běžně rozpoznávají až podle vzhledu dospělců – jenže na těle mláděte tyto znaky nejsou tak dobře znatelné.

Na základě skenů pak vědci vytvořili 3D model těla této chobotnice, který jim umožnil studovat detailně její nervový systém. Navíc se jim podařilo popsat, jakým způsobem tito živočichové ukládají svá vejce na hlubinné korály.

Ukázalo se také, že mláďata se rodí vlastně jako mrňaví dospělci; mohou normálně plavat a zřejmě i lovit kořist. Vejce je podobně jako u ptáků vybaveno žloutkovým vakem, takže chobotnička vyráží do života se záložními zásobami energie.

Tento výzkum je důležitý také kvůli poznání vlastnostích hlubokomořských ekosystémů. O životě v čtyřech kilometrech pod hladinou toho stále víme ještě velice málo – například moc netušíme, jak se tam projevuje vliv klimatických změn nebo okyselování oceánů.