Umělá inteligence uspěla v testu pro lékařské oprávnění. Odpovídala smysluplně a inovativně

Umělá inteligence ChatGPT dosáhla dalšího milníku. Poté, co zaujala schopností smysluplně odpovídat na otázky, plnit nejrůznější kreativní úkoly a třeba i psát eseje nebo básně, nyní uspěla v testu, který se skládá pro získání lékařské licence ve Spojených státech.

Konverzační umělá inteligence ChatGPT dosáhla průměrného skóre přibližně 60 procent v testu, který je nutný pro složení lékařské licenční zkoušky v americké licenční zkoušce USMLE. Podle vědců, kteří ji tomuto úkolu vystavili, její odpovědi dávají ucelený vnitřní smysl a obsahují inovativní postřehy.

USMLE, kterou skládají studenti medicíny a lékaři, hodnotí znalosti z většiny lékařských oborů od biochemie přes diagnostické uvažování až po bioetiku. Vědecký tým vedený Victorem Tsengem z testu vyřadil několik otázek založených na obrázcích. Umělá inteligence je totiž navržená „jen“ jako jazykové rozhraní, obrazy zatím nerozeznává. Výzkumníci tedy otestovali program na 350 z 376 veřejných otázek z USMLE z června 2022.

Po odstranění neurčitých odpovědí dosáhl ChatGPT ve všech třech zkouškách USMLE skóre mezi 52,4 a 75 procenty. Hranice úspěšnosti je přitom každý rok přibližně šedesát procent. ChatGPT také u 88,9 procenta odpovědí přinesl alespoň jeden významný poznatek, tedy něco, co bylo nové a klinicky užitečné.

Autory testu překvapilo, že ChatGPT překonal výkon PubMedGPT, což je obdobný model umělé inteligence, ale specializovaný jen na lékařská témata. Ten dosáhl skóre jen 50,8 procenta ve stejném typu testu.

I když relativně malý rozsah vstupních dat omezil hloubku a rozsah analýz, autoři poznamenávají, že jejich zjištění poskytují náhled na potenciál ChatGPT pro zlepšení lékařského vzdělávání a případně i klinické praxe. Sami ho přitom už v praxi používají: sami vystaví lékařskou zprávu a umělá inteligence ji z nesrozumitelného lékařského žargonu přepíše do obyčejného, lidem srozumitelného jazyka.

„To, že program dosáhl úspěšného výsledku u této obtížné odborné zkoušky, a to bez jakéhokoli lidského posílení, představuje pozoruhodný milník ve vyspělosti klinické umělé inteligence,“ dodávají autoři.

ChatGPT je nový systém umělé inteligence (AI), který pracuje na principu velkého jazykového modelu. Jde o to, že umí předpovídat následující slovní sekvence tak, aby výsledné odpovědi dávaly lidem smysl. Tento program nabral spoustu znalostí při procesu učení, takže má všechny uložené ve své paměti a už nemusí pro správné odpovědi prohledávat internet.