Tyranosauři možná lovili ve smečkách jako lvi nebo vlci, ukazuje nový nález

Draví tyranosauři možná nebyli osamělými dravci, jak si je vědci dlouho představovali, ale spíš se způsobem lovu i života podobali společenským masožravcům, jako jsou moderní vlci. Upozornil na to nový výzkum představený tento týden.

Paleontologové tuto teorii rozvinuli při studiu velkého naleziště tyranosaurů objeveného před sedmi lety v Národním památníku Grand Staircase-Escalante v jižním Utahu.

Pomocí geochemické analýzy kostí a hornin tým vědců z Arkansaské univerzity popsal, že dinosauři zemřeli na stejném místě – velké množství kostí tedy nepocházelo z více různých míst a nedostaly se sem jen náhodou.

Toto naleziště v Utahu je už třetím „masovým hrobem“ tyranosaurů, který byl objeven v Severní Americe, což podporuje teorii, která se poprvé objevila před 20 lety, tedy že tito dinosauři žili ve smečkách. Teorie podle expertů vypadá velmi nadějně, je ale zapotřebí více důkazů.

Bioložka Kristi Curry Rogersová z Macalester College, která se výzkumu neúčastnila, výsledky komentovala takto: „Je trochu těžší mít jistotu, že tyto údaje znamenají, že tito tyranosauři spolu opravdu žili. Je možné, že tato zvířata mohla žít ve stejné lokalitě, aniž by spolu fungovala v rámci nějaké společenské skupiny, a prostě se sešla kolem ubývajících zdrojů, jak se doba zhoršovala.“

Teorie sociálního tyranosaura

Roku 2014 paleontolog z Úřadu pro správu půdy Alan Titus objevil místo, které bylo později pojmenováno lom Duhy a jednorožců – pro vědce bylo obrovské množství fosilií totiž téměř pohádkové. Od té doby se zde stále nacházejí další a další fosilie a pozůstatky dinosaurů.
„Považuji to za objev, který se přihodí jednou za život,“ řekl Titus novinářům během virtuální tiskové konference. „Během své kariéry už zřejmě nikdy neobjevím tak zajímavé a vědecky důležité místo.“

Teorie, že tyranosauři by mohli být sociálními tvory, se poprvé objevila před více než 20 lety, když vědci našli více než tucet tyranosaurů na jednom místě v kanadské Albertě. Další místo podobné hromadné smrti se podařilo najít později v Montaně – další nález původně slabou teorii značně posílil. Mnozí vědci ale tuto teorii zpochybňovali s tím, že dinosauři neměli dostatečnou inteligenci, aby se zapojili do sofistikované sociální interakce.

Kromě tyranosaurů objevili paleontologové na novém nalezišti také sedm druhů želv, několik druhů ryb a rejnoků, dva další druhy dinosaurů a téměř kompletní kostru mláděte aligátora Deinosuchuse. Důkazy naznačují, že tato ostatní zvířata nezemřela společně.