Průmyslově zpracované potraviny mohou negativně ovlivnit vývoj dětské kostry, varují vědci

Děti, které často pojídají nezdravé potraviny, by mohly čelit vyššímu riziku, že se jim nebudou správně vyvíjet kosti. Naznačila to nová studie publikovaná v časopise Bone Research, již vědci provedli na hlodavcích. Podle odborníků je zjištění důležité, protože mnozí mladiství konzumují průmyslově zpracované jídlo dokonce každodenně.

Častou konzumaci průmyslově zpracovaných potravin vědci už delší dobu spojují s negativními dopady na lidské zdraví. V té souvislosti varují například před vyšším rizikem předčasného úmrtí, rakovinou i dalšími zdravotními obtížemi.

I když o škodlivosti zmíněných potravin vzniklo už mnoho výzkumů, pouze malé množství z nich se zabývalo tím, jak jejich pravidelné pojídání může působit na děti. Jednou z nich je nová studie expertů Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Ti se zaměřili na možné dopady ultrazpracovaného jídla na vyvíjející se kostru. 

I menší množství může být hrozba, tvrdí vědci

Svůj výzkum uskutečnili vědci na nedávno narozených laboratorních hlodavcích. Mimo jiné se ukázalo, že mláďata, kterým tým podával ultrazpracované jídlo, trpěla v tomto ohledu zpomaleným růstem a jejich kosti byly slabší. 

Poté vědci hlodavcům stravu nakombinovali. „Jejich týdenní nutriční příjem jsme rozdělili,“ uvedla podle serveru EurekAlert! jedna z autorek studie Efrat Monsonego-Ornanová. Dodala, že ultrazpracované potraviny tvořily sedmdesát procent.

Příklady průmyslově zpracovaných potravin
Zdroj: Pixabay

I v tomto případě testy odhalily mírné poškození hustoty kostí –⁠ nebylo však tolik výrazné. „Došli jsme k závěru, že i ve sníženém množství mohou mít ultrazpracované potraviny jednoznačný negativní dopad na vývoj kostry,“ poznamenala.

Podle autorů je zmíněné zjištění zásadní zejména proto, že děti a dospívající konzumují zmíněný typ jídla pravidelně. Například ve Spojených státech tak každodenně činí zhruba polovina z nich.

„Když jeden z předních světových odborníků na výživu Carlos Monteiro řekl, že nic jako zdravé ultrazpracované jídlo neexistuje, měl nepochybně pravdu,“ řekla Efrat Monsonego-Ornanová. „I když redukujeme tuky, dusičnany, sacharidy a další známé škodlivé látky, tyto potraviny jsou nadále nezdravé,“ dodala s tím, že každá část těla může být v tomto ohledu náchylná.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
před 13 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 16 hhodinami

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
před 18 hhodinami

Stárnutí ženských vajíček se dá zvrátit, zjistili náhodou čeští vědci

Projevy stárnutí ženských vajíček, takzvaných oocytů, je možné zvrátit a jejich poškození opravit. To, co bylo dosud považováno za biologicky nemožné, dokázal mezinárodní tým vedený reprodukční bioložkou Helenou Fulkovou z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který o průlomu informoval v tiskové zprávě. Výsledky zveřejnil časopis Aging Cell. Podle vědců otevírají závěry práce nové otázky o biologii stárnutí a také prostor pro vývoj budoucích léčebných postupů.
před 19 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
před 20 hhodinami

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
před 23 hhodinami

Cukry, „guma“ a prach mrtvých hvězd. Vědci prozkoumali vzorky z asteroidu Bennu

Když v září roku 2023 dostali vědci do rukou vzorky z mise Osiris-REx, která prostudovala temný asteroid Bennu, věděli, že drží poklad, jehož hodnota se nedá vyjádřit čísly. Analýza od té doby přináší pořád nová překvapení. Teď rovnou tři současně – a to ve formě informací o Sluneční soustavě a původu života. Vědci ve třech na sobě nezávislých studiích odhalili ve vzorcích cukry nepostradatelné pro život, v kosmu dosud nepozorovanou gumovitou látku a také nečekaně vysoký výskyt prachu vzniklého při explozích supernov.
3. 12. 2025

Borelie jsou mazané. Čeští vědci popsali první okamžiky infekce

Tým vědců z Biologického centra Akademie věd přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte.
3. 12. 2025
Načítání...