Před 90 lety vyzkoušel vynálezce Očenášek v Praze poprvé rakety

Před devadesáti lety proběhl v Praze zřejmě první experiment s raketovou technikou. Vynálezce Ludvík Očenášek na západním okraji metropole odpálil v březnu 1930 několik raket, ta nejúspěšnější dosáhla výšky dvou kilometrů.

Jedním z průkopníků raketové techniky v Čechách a vynálezcem širokého záběru byl technik Ludvík Očenášek, který 2. března 1930 na pražské Bílé hoře vystřelil osm raket vlastní konstrukce poháněných střelným prachem.

Jedna z nich dosáhla výšky kolem dvou kilometrů a zpátky se vrátila na padáku, další dopadla jen několik metrů od místa startu a o Očenáškově úspěchu tehdy referoval i newyorský deník The Sun. Válka a později komunistický režim ale uvrhly jeho jméno téměř v zapomnění.

Odpálení první rakety v Praze
Zdroj: ČTK

Ludvík Očenášek se narodil 4. srpna 1872 v obci Kříše na Rokycansku. Vyučil se mechanikem a vystudoval průmyslovou školu. V roce 1898 si založil mechanickou dílnu, kterou brzy rozšířil na elektrotechnický závod se stovkou zaměstnanců. V témže roce sestrojil i první český monocykl – jednokolo. V roce 1906 zkonstruoval letecký hvězdicový rotační benzinový motor, který o čtyři roky později použil v jednoplošníku vlastní konstrukce.

Koncem roku 1933 nastoupil do funkce vedoucího konstrukce automatů u firmy Baťa. Vyvíjel pro ni hydrodynamický člun na reaktivní pohon s nízkým ponorem; nakonec však zůstalo jenom u zkušebního prototypu.

Po druhé světové válce už Očenášek konstruoval jen drobnosti – například krabičky na masti a krémy, vylepšené tlumiče zbraní nebo stroj na odpočítávání tablet. Zemřel 10. srpna 1949 v obci Dražeň na severním Plzeňsku.

Ludvík Očenášek
Zdroj: ČTK