Praotec kefír ležel na tělech mumií. Vědci popsali, jak si ho lidé ochočili

Když vědci našli v Číně těla mumií potřených bílou biologickou hmotou, netušili, co to objevili. Nová genetická analýza ale prokázala, že se jedná o kefír. Nejstarší kefír v dějinách.

Vědci poprvé úspěšně extrahovali a analyzovali DNA ze vzorků starověkého kefíru, které se našli společně s mumiemi v Tarimské pánvi v Číně. Kefír starý přes 3600 roků prozradil, jak a kde tento nápoj vznikl, a současně přináší další poutavé kapitoly do příběhu o tom, jak si lidstvo ochočilo bakterie.

Není to nadsázka. Kromě dobytka, drůbeže nebo psů si totiž lidstvo ochočilo mnohem menší tvorečky. Spousty mikroskopických bakterií, které pro člověka zřejmě už asi deset tisíc let provádějí složité chemické reakce. Mění při nich neužitečnou biologickou hmotu na pochoutky, jako je sýr, pivo, máslo, antibiotika, ocet, sýry – a také mléčné výrobky, jako je kefír.

Praotec kefír

„Jedná se o nejstarší známý vzorek kefíru, který byl kdy na světě objeven,“ uvedli vědci z Čínské akademie věd. „Potraviny, jako je kefír, se po tisíce let uchovávají velmi obtížně, takže se jedná o vzácnou a cennou příležitost. Podrobné studium starověkého kefíru nám může pomoci lépe pochopit stravu a kulturu našich předků,“ doplnili.

Mumie, na níž byl nalezen nejstarší kefír
Zdroj: Cell

Výzkum trval asi dvě desítky let. Na začátku jednadvacátého století se podařilo čínským archeologům objevit zvláštní bílou hmotu rozetřenou na hlavách a krcích několika mumií nalezených na pohřebišti Siao-che v severozápadní části čínské Tarimské pánve. Tyto mumie pocházejí z doby před asi 3300 až 3600 lety, tedy z doby bronzové. Vědci se tehdy domnívali, že by tyto látky mohly být druhem fermentovaného mléčného výrobku, ale nedokázali přesně určit, o jaký druh se jedná.

Pokroku dosáhli až díky tomu, jak rychle se vyvíjejí genetické analytické metody. Vědci úspěšně extrahovali mitochondriální DNA ze vzorků nalezených ve třech různých hrobkách na výše zmíněném starověkém pohřebišti. Ve vzorcích sýra identifikovali kravskou a kozí DNA. Zajímavé je, že starověcí lidé ze Siao-che používali různé druhy živočišného mléka v oddělených dávkách, což je praxe odlišná od míchání druhů mléka běžného při výrobě sýrů na Blízkém východě a také v Řecku.

Nejstarší kefírová zrna
Zdroj: Cell

To ale není všechno. Ze vzorků mléka totiž získali i DNA mikroorganismů. Potvrdili, že bílá hmota jsou ve skutečnosti takzvaná kefírová jádra. Kefírová zrna jsou kombinací bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech – v podstatě je to tedy obdoba chlebového kvásku. Tato symbiotická kultura vzhledem připomíná květák.

V kefírových zrnech se nachází mnoho různých bakterií a kvasinek, které tvoří složité a vysoce proměnlivé společenství mikroorganismů. V čínských vzorcích se povedlo identifikovat různé druhy bakterií a plísní, včetně Lactobacillus kefiranofaciens a Pichia kudriavzevii, které se běžně vyskytují také v současných kefírových zrnech.

Sekvenace genů bakterií v zrnech umožnila srovnat starověký genom Lactobacillus kefiranofaciens s moderním kefírovým genomem. Dokázali tak popsat evoluci bakterií za posledních 3600 let – vlastně tak odvyprávěli příběh o tom, jak si lidé tyto mikroorganismy ochočovali: dá se to srovnat s tím, jak se vyvíjela třeba psí plemena.

Lactobacillus kefiranofaciens pod mikroskopem
Zdroj: Science Direct/ Heliyon

Velká kefírová válka

V současné době existují dvě hlavní skupiny bakterií Lactobacillus – jedna pochází z Kavkazu, tedy dnešního Ruska, a druhá z Tibetu, tedy dnešní Číny. Ruský typ je pro výrobu jogurtů a sýrů celosvětově nejrozšířenější, včetně USA, Japonska a evropských zemí. Mezi oběma zeměmi panuje spor o to, který z nich je ten „opravdovější“ a „původní“. Archeologové v tomto historicko-marketingovém sporu hrají důležitou roli.

Čínský tým zjistil, že Lactobacillus kefiranofaciens ve vzorcích odebraných z mumií je spíše příbuzný tibetské skupině, což zpochybňuje doposud přijímanější názor, že kefír pochází výhradně z horské oblasti severního Kavkazu. „Naše pozorování naznačuje, že kefírová kultura se v severozápadní čínské oblasti Sin-ťiang udržuje již od doby bronzové,“ uvedli autoři.

Moderní kefírová zrna
Zdroj: Wikimedia Commons/ -donald-

Studie také odhalila, jak si Lactobacillus kefiranofaciens vyměňoval genetický materiál s příbuznými kmeny, čímž se v průběhu času zlepšila jeho genetická stabilita a také schopnost fermentace mléka. A navíc: v porovnání se starověkými bakteriemi rodu Lactobacillus je u současných bakterií mnohem méně pravděpodobné, že v lidském střevě vyvolají imunitní reakci. To naznačuje, že genetická výměna také pomohla bakterii Lactobacillus, aby se během tisíců let vzájemného působení lépe přizpůsobila lidským hostitelům.

Autoři doufají, že díky vylepšením analytických metod budou moci zkoumat i další vzorky z minulosti, jež jim doposud nebyly schopné prozradit nic. „Tohle je teprve začátek. Doufáme, že díky této technologii budeme moci zkoumat další dosud neznámé artefakty,“ dodávají autoři.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Paleodieta je pohádka, člověk se jen masem nikdy neživil, tvrdí výzkum

Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
před 10 mminutami

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
před 14 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 17 hhodinami

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
před 19 hhodinami

Stárnutí ženských vajíček se dá zvrátit, zjistili náhodou čeští vědci

Projevy stárnutí ženských vajíček, takzvaných oocytů, je možné zvrátit a jejich poškození opravit. To, co bylo dosud považováno za biologicky nemožné, dokázal mezinárodní tým vedený reprodukční bioložkou Helenou Fulkovou z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který o průlomu informoval v tiskové zprávě. Výsledky zveřejnil časopis Aging Cell. Podle vědců otevírají závěry práce nové otázky o biologii stárnutí a také prostor pro vývoj budoucích léčebných postupů.
před 20 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
před 21 hhodinami

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
včera v 06:30

Cukry, „guma“ a prach mrtvých hvězd. Vědci prozkoumali vzorky z asteroidu Bennu

Když v září roku 2023 dostali vědci do rukou vzorky z mise Osiris-REx, která prostudovala temný asteroid Bennu, věděli, že drží poklad, jehož hodnota se nedá vyjádřit čísly. Analýza od té doby přináší pořád nová překvapení. Teď rovnou tři současně – a to ve formě informací o Sluneční soustavě a původu života. Vědci ve třech na sobě nezávislých studiích odhalili ve vzorcích cukry nepostradatelné pro život, v kosmu dosud nepozorovanou gumovitou látku a také nečekaně vysoký výskyt prachu vzniklého při explozích supernov.
3. 12. 2025
Načítání...