Paleontologové popsali nového masožravého dinosaura. Lovil jako obří ledňáček

Paleontologové popsali nový druh dinosaura z čeledi spinosauridů, velkého dravce, který se patrně živil rybami a před zhruba 120 miliony let žil v oblasti dnešní španělské provincie La Rioja.

Studie, která vyšla v odborném časopise Zoological Journal of the Linneal Society, se zabývala pozůstatky dávného tvora, které paleontologové našli už v roce 1983 u vesnice Igea. Podle vědců potvrzuje „existenci nového rodu a druhu (z čeledi) spinosauridů“.

„Jde o prvního popsaného dinosaura z La Riojy,“ uvádí autoři studie, a zároveň o pátého spinosaurida na Pyrenejském poloostrově. El País poznamenává, že na seznamu je také camarillasaurus z Aragonie, vallibonavenatrix a protathlitis z Valencie a iberospinus z Portugalska.

Nový druh pojmenovaný Riojavenatrix lacustris byl dlouhý sedm až osm metrů, měl 2,5 metru na výšku a vážil okolo patnácti set kilogramů. Chodil po zadních a jeho hlavní potravou byly ryby podobně jako u jiných spinosaurů, kteří byli na tento způsob života velmi dobře specializovaní. Projevovalo se to zejména na jejich čelistech, které do značné míry připomínají dnešní gaviály, kteří jsou také specializovaní lovci ryb.

Kromě hlavy s nízkou a protáhlou lebkou a výraznými čelistmi s ostrými zuby měl také dlouhé horní končetiny vybavené mohutnými drápy se třemi funkčními prsty, kterými mohl snadno odstraňovat hlavy své kořisti.

„Je možné, že rybařil na březích jezera, z čehož vychází jeho jméno – jezerní lovec z La Riojy, ačkoliv nevylučujeme, že se mohl živit i suchozemskou kořistí,“ vysvětluje Francisco Sáez Benito, čestný ředitel Paleontologického interpretačního centra La Rioja.

Nově popsaný druh „představuje kombinaci anatomických znaků, které ho činí jedinečným i mezi ostatními spinosauridy, včetně baryonyxe,“ uvedl odborník v narážce na nejslavnějšího zástupce čeledi, jehož kostra je vystavená v Přírodopisném muzeu v Londýně.