Pražská zoo představila vzácné krokodýly gaviály

Praha - Zoologická zahrada v Tróji dnes slavnostně otevřela unikátní pavilon s gaviály. Tito indičtí krokodýli patří mezi nejohroženější zvířata planety. Česko je teď  jedinou evropskou zemí, kde budou k vidění tři samci a čtyři samice. Na záchranu gaviálů ve volné přírodě věnuje zoo jednu korunu z každé vstupenky. Na světě jich v zajetí žije jenom devatenáct.

Gaviálů žije ve volné přírodě už jen 200. Lidi je zabíjí často i proto, že věří v magické schopnosti jejich vystouplého útvaru na čenichu. Vymírají ale hlavně kvůli životnímu prostředí. V přelidněné Indii pro ně není místo. Řeky jsou špinavé a chybí v nich ryby. 

„Zůstala čtyři místa na světě, kde tito krokodýli žijí, tři jsou v Indii a dvě v Nepálu,“ říká Ivan Řehák, odborník na gaviály. Indická vláda se snaží krokodýly zachránit. Odborníci teď mláďata odesílají do světových zoo. Pražskou vybrali mezi mnoha zájemci. „Taková papírová práce, co jsme kvůli tomu udělali, to by stačilo na napsání románu,“ popsal pětileté snažení Řehák.

Gaviálové přiletěli do Prahy z Indie už v lednu za přísného utajení. Teď se dočkali uvítání ve velkém stylu, nechybělo šampaňské, indické tance, slavný kmotr, ani indický velvyslanec Dikar Překaš Srivastava. „Gaviála jsem spatřil naposledy jako dítě a tady jsem poprvé v životě viděl, jak na jeho hřbetě sedí želva. Vypadá to, že si gaviálové užívají český styl života,“ pochvaloval si Srivastava.

Speciální pavilon pro gaviály se jmenuje Čambal, stejně jako indická oblast, kde žijí ve volné přírodě. Jeho výstavba stála dvacet milionů korun a zaplatil ji pražský magistrát. Podle tiskového mluvčího zoo Iva Kahle jde o nejmodernější pavilon svého druhu na světě.

Zvířata jsou náročná na životní podmínky. Pokud se jim bude dařit, zoo je chce rozmnožit a pak  odesílat zpět do Indie. Nebude to ale dřív než za deset let, gaviálům jsou teprve tři roky a dospívají až kolem patnácti. „Skutečně se může stát něco, co se podařilo u koně převalského, že se přímo zaslouží o zachování tohoto druhu na světě,“ prohlásil ředitel zoo Petr Fejk.

Gaviálové nejsou jediný evropský unikát pražské zoo. Jako jediné v Evropě se tu podařilo odchovat vzácné varany. Zoo patří mezi patnáct na světě, které za rok navštíví víc než milion lidí. V žebříčku nejlepších zoo světa časopisu Forbes se umístila na sedmém místě.