„Odvažte se k velkým věcem.“ Padák, který snesl Perseverance, ukrýval tajný vzkaz

Padák, který k povrchu Marsu snesl vozítko Perseverance, ukrýval tajnou zprávu. Zašifrovaný vzkaz „Odvažte se k velkým věcem“ (v originále: „Dare Mighty Things“) vznikl na popud systémového inženýra Iana Clarka.

NASA v pondělí odhalila první záběry robotické sondy Perseverance na povrchu Marsu. Na nich bylo možné mimo jiné vidět padák s bílými a oranžovými pruhy. Jeho podoba zaujala lidi, kteří se zajímají o vesmír. 

Ti pak za pouhých několik hodin rozluštili, že na povrchu padáku je zašifrovaná věta „Odvažte se k velkým věcem“. Slova, která před lety pronesl americký prezident Theodore Roosevelt, jsou mottem Laboratoře tryskového pohonu (JPL) v americké Pasadeně, z níž se mise Perseverance řídí.

„Vypadá to, že internet naši hádanku rozluštil přibližně za šest hodin. Existuje něco, co, internetová komunito, nedokážeš?“ uvedl na Twitteru hlavní inženýr projektu Adam Steltzner.

K sepsání vzkazu inženýři využili binární kód. Kromě zmíněného citátu na padák také umístili GPS souřadnice pasadenské laboratoře. 

„Výrazné vzory jsou užitečné. Pomáhají nám totiž určit orientaci padáku. Kontrastní sekce navíc můžou být užitečné při sledování různých částí padáku během jeho nafukování,“ vysvětlil podle CNN jeden ze systémových inženýrů Allen Chen. 

NASA zveřejnila záběry zachycující dosednutí vozítka Perseverance na povrch Marsu (zdroj: ČT24)

Úkolem sondy Perseverance, která na Marsu přistála minulý čtvrtek, je pátrat po stopách mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly spojené s přípravou budoucích výprav lidí na Mars.